duminică, 11 ianuarie 2015

Ce înseamnă mesajul "Je suis Charlie"

Am susţinut în articole precedente, ce înseamnă pentru mine Je suis Charlie, mesajul în sine nu reprezintă neapărat o acceptare a ceea ce făceau acei jurnalişti de la publicaţia franceză – Charlie Hebdo, ci el reprezintă un mesaj de susţinere a ideii de libertate, de a putea face ce doreşti, să spui ce doreşti – atât timp cât nu-i afectezi pe cei din jur.
Pot înţelege faptul că mulţi creştini sau musulmani s-au simţit ofensaţi de acele caricaturi publicate în mai sus amintita publicaţie, dar asta nu poate justifica atacurile armate soldate cu victime. Cei care doreau să îi atace pe cei de la Charlie Hebdo, o puteau face paşnic, tot printr-o publicaţie sau prin proteste democratice, nu să recurgă la crime şi asasinate. Folosirea muniţiei şi a armelor de război împotriva civililor reprezintă un act criminal în sine, care nu va face altceva decât să inflameze spiritele şi mai puţin să închidă gura unora sau altora.  
Cei care cred că violenţa îi poate reduce la tăcere pe cei care au puncte de vedere, mai mult sau mai puţin argumentate, care ne convin sau nu, se înşală amarnic, ele vor duce chiar la o escaladare a unor reacţii violente pe toate planurile.
Revin la mesajul pe care am dorit să-l transmit şi pe care îl voi transmite ori de câte ori voi avea ocazia: când te duci într-o ţară, într-o societate – respectă-i regulile, dacă vrei să fi acceptat, dacă nu vrei să o faci, eşti liber să te cari de unde ai venit.
Acelaşi mesaj a fost transmis, ce-i drept, mult mai bine şi de către Prim-ministrul Australiei, Kevin Rudd, care le-a propus musulmanilor care doresc sa trăiască după legile islamice să părăseascăa Australia, în contextul în care guvernul a ţintit radicalismul într-o încercare de a decapita potenţiale tentative de atac terorist.
“IMIGRANŢII ŞI NU AUSTRALIENII TREBUIE SĂ SE ADAPTEZE. Asta e, vă convine sau nu. Sunt sătul de ingrijorarea acestei naţiuni în privinţa ofensării unor indivizi sau a culturii acestora. De la atacul terorist din Bali încoace suntem martorii unui val de patriotism venit din partea majoritaţii australienilor.
Această cultură s-a creat în peste două secole de zbateri, încercări şi victorii a milioane de bărbati şi femei în căutarea libertăţii.
Vorbim mai cu seamă ENGLEZA, nu spaniola, libaneza, araba, chineza, japoneza, rusa sau orice alta limbă. În consecinţă, dacă doriţi să fiţi parte a acestei societăţi, învăţaţi limba!
Majoritatea australienilor cred în Dumnezeu. Asta nu e vreo aripă creştină de dreapta sau o presiune politică, ci un fapt, întrucât bărbaţi şi femei de credinţă creştină, pe principii creştine, au fondat această naţiune, ceea ce este clar documentat. E cu siguranţă adecvat a se afişa asta pe pereţii şcolilor noastre. Dacă Dumnezeu este o ofensa pentru voi, vă sugerez să consideraţi o altă parte a lumii ca fiind casa voastră, întrucât Dumnezeu este parte a culturii noastre.
Vom accepta credinţele voastre fără a va întreba de ce. Tot ce vă cerem este să o acceptaţi pe a noastra şi sa trăiţi cu noi în armonie şi bucurie paşnică.
Aceasta este PATRIA NOASTRĂ, PĂMÂNTUL NOSTRU şi STILUL NOSTRU DE VIAŢĂ şi vă vom permite orice oportunitate pentru a vă bucura de toate acestea. Dar imediat ce încetaţi a vă mai plânge, văita şi îngrozi de Steagul nostru, de Onoarea noastră, de crezul nostru Creştin, de Stilul nostru de Viaţă, vă recomand cu căldură să profitaţi de o altă mare liberatate australiană, LIBERATATEA DE A PLECA.
Dacă nu sunteţi fericiţi aici, atunci PLECAŢI. Nu v-am obligat noi să veniţi aici. Voi aţi solicitat să fiţi aici. Asadar, acceptaţi ţara pe care VOI aţi dorit-o.”
Cuvintele acestea trebuie băgate la cap de către orice găgăuţă care crede că lui i se cuvine totul. Nu-ţi convine, pleci, cu atât mai mult cu cât tu ai venit în căutarea unui trai mai bun.
Ţine-ţi minte: cu toţii avem acelaşi Dumnezeu, chiar dacă avem credinţe diferite, nicio religie nu promovează violenţa şi crima, ci pacea şi armonia.


2 comentarii:

  1. Ei nu ne înţeleg satira noastră, noi nu o înţelegem pe a lor. A noastră e cu creionul pe hârtie, a lor cu sânge pe asfalt. E tot un fel de "libertate de expresie", nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. libertatea se termina acolo unde se incalca dreptul la viata, sa facem doar asa o paralela cu cazul de fata

      Ștergere