luni, 3 octombrie 2022

Fusăi aici, făcui asta: Degustare oltenească

 Fusai aici, facui asta... cam asa s-ar putea traduce ultima intalnire cu cei de la AsBO (Asociatia Blogerilor Olteni). Asa cum va obisnuisem, de fiecare data cand ne intalnim „se lasa” cu evenimente faine. Cam astfel au stat lucrurile si de data aceasta. Reintalnindu-ne dupa mai multe luni aveam cumva pofta revansei. Zis si facut. Si cum nu se putea altfel, evenimentul trebuia cinstit cum se cuVINe. 

Despre proiectul nostru, Branzeturi cum se cuVIN, am vorbit in multe ocazii. Dar fiecare astfel de eveniment are ceva aparte: reuseste sa ne imbie si sa ne dezlege limbile. Se spune ca un vin bun te face sa legi prietenii si sa dezvolti discutii dintre cele mai diverse. Cum nu puteau ca lucrurile sa stea altfel, asa a fost si de aceasta data. Reintorsi din vacante sau de pe alte meleaguri, cu totii aveam dorinta de a povesti si dezbate pe diverse subiecte.
Gazda evenimentului au fost cei la de la Ribs House, iar organizatori au fost AsBO si Dictionar culinar.ro. Iar cel mai important subiect al serii: vinurile celor de la Samburesti – care s-au imbratisat  cu branzeturile celor de la Delaco. De facpt aceste perechi, pairing-uri, sunt primele subiecte dezbatute ale serii. 
Analizam, destul de atent, fiecare detaliu in parte. Analizam atat vinul, cat si branzeturile, iar mai apoi modul in care acestea se cuplează si creează ceva unic si desavarsit – paring-ul. Elementele analizei sunt bine-cunoscute:
Evaluarea vizuala:
aspect exterior,
aspectul pastei,
găuri de fermentație sau mucegai,
sub crusta, maturare sau consistenta
Evaluare olfactiv-gustativa:
miros,
structura in cavitatea bucala,
echilibru gustativ,
persistenta aromatica,
tipicitate,
complexitate.
De fapt cam acestea sunt principalele aspecte luate in calcul la orice experienta culinara ce se doreste a fi ceva unic si bine-definit.
Evident ca aici intervin mai multe aspecte: experienta, gustul si simturile fiecaruia. Fiecare individ are un mod propriu de a percepe lumea, natura prin simturile sale. Acestea se pot educa in timp prin experimentare, studiu si repetare. 
Revenind rapid la subiectul principal al serii – pairingul, acesta a fost unul puternic influentat de aromele si texturile primaverii si verii de inceput de vacanta. Pentru mine cam aceasta a fost impresia pe care mi-au lasat-o toate cele cinci perechi. Nu stiu daca asta a fost si parerea celorlalti, dar mie asta mi-a sugerat aproape fiecare cuplu in parte:
1. Domeniile Samburesti Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France,
2. Domeniile Samburesti Chardonnay + Havarti,
3. Domeniile Samburesti Rose + Cascaval Sofia,
4. Domeniile Samburesti Feteasca Neagra + Emmentaler Delaco,
5. Domeniile Samburesti Merlot + Grana Padano Delaco D'Exceptie.




De aceasta data nu am putut spune clar care asociere a fost castigatoare. Cumva fiecare dintre ele imi starnea ceva unic, singurul aspect comun al lor a fost ca trimiteau cu gandul la vacanta, la plaja la relaxare. 
Totusi a fost o pereche care a avut un mic plus, perechea cu nr. 5 - Merlot + Grana Padano. Punctele lor forte au fost: faptul ca prefer de cele mai multe ori vinul rosu indiferent de ocazie, iar Grana Padano este de departe favorita mea in materie de branzeturi. Pairingul dintre cele doua era la fel de reusit ca fiecare element component luat in parte. Chimia si textura Merlot-ului reuseau sa se imbine intr-un mod exceptional cu textura sfaramicioasa a branzei Grana Padano si mai ales cu gustul usor fructat al acesteia. 
Ceea ce imi place cel mai mult la astfel de evenimente este ca deja la ultimele perechi ale degustarilor, oamenii devin mai veseli, mai vorbareti, iar subiectele dezbatute sunt dintre cele mai sublime sim ai diverse posibil. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu