duminică, 15 noiembrie 2015

BRÂNZETURI CUM SE ... cuVIN - degustare de vinuri și brânzeturi

După cum știți deja, sunt mare amator de experimente culinare. Pentru că tot mi-am arătat în numeroase rânduri, pasiunea pentru tradiții și artă culinară prietenii mei bloggeri m-au invitat joi 12 noiembrie la un eveniment dedicat vinurilor și brânzeturilor, desfășurat la Restaurantul Rex
. Din experiența anterioară știam că astfel de evenimente sunt speciale și au un farmec aparte. În ceea ce privește vinurile există un proiect în derulare, la nivelul blogosfera  oltene, de a promova vinurile autohtone în general și pe cele din regiunea Olteniei în special. Data aceasta a fost rândul celor de la Cramele Oprișor să prezinte produsele proprii și să ne împărtășească din experiența lor în ceea ce privește modul de preparare al vinului – considerat de unii licoarea magică, datorită complexității compușilor chimici este asemănat cu sângele.

Evident ne-au fost explicați și pașii procesului de vinificație pentru fiecare categorie în parte și cum sunt folosite experiența și talentul oenologilor și cât de mult contează ca fiecare consumator să-și aleagă vinul care i se potrivește. De ce doresc să accentuez ideea conform căreia fiecare individ trebuie să-și găsească vinul care i se potrivește, pentru că oamenii sunt diferiți, au gusturi diferite, iar de aici pot apărea tot felul de discuții referitoare la – care este cel mai bun vin? Răspunsul la această dilemă este extrem de simplu – vinul care-mi place.
Pentru a afla care este vinul cel mai potrivit pentru fiecare trebuie ca fiecare om să experimenteze, să încerce diferite combinații dintre alimente și vin (pentru că vinul trebuie însoțit de un aliment pentru ași spori calitățile și aroma), pentru a vedea care îi place cel mai mult.
Ar mai fi un lucru pe care aș dori să-l menționez legat de vin – vinul nu se face șpriț, îi strici calitățile, îți bați joc de munca oenologului care a pus suflet și muncă asiduă pentru a scoate un vin bun, mai bine bei doar un pahar de vin bun și-l savurezi, decât să bei o sticlă și să te îmbeți ca porcul, iar apoi să te și lauzi cu asta. Dacă vrei neapărat să te hidratezi în timp ce consumi băuturi cu alcool, pune-ți un pahar de apă lângă și lasă vinul așa cum este.

Revenind la evenimentul cu pricina, am precizat mai devreme că vinurile au fost din partea celor de la Crama Oprișor, acestea au fost însoțite de brânzeturi de calitate de la Delaco prezentate de către AlinSîntimbrean. Fiecare vin a venit însoțit de către un sortiment de brânză cu care se combina perfect. La final am avut posibilitatea de a alege care dintre combinații este cea mai potrivită pentru noi și astfel să putem câștiga o sticlă din vinul ales și o mostră din brânza preferată.

Combinația aleasă de mine a fost cea cu numărul 4, dintre Cabernet Sauvignon – La Cetate și brânza Grana Padano. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu