joi, 5 noiembrie 2015

CRAIOVA IESE ÎN STRADĂ - semn de solidaritate cu victimele de la clubul Colectiv

Așa cum era de așteptat, oamenii nu au fost foarte impresionați de demisia Guvernului și a lui Piedone (primarul de sector care a dat avizul de funcționare pentru clubul Colectiv). Este un lucru absolut normal ca oamenii să protesteze și să solicite o schimbare, de data aceasta majoră – schimbarea clasei politice și condamnarea penalilor și a corupților. Majoritatea celor prezenți la proteste și-au manifestat indignarea față de mai marii Bisericii Ortodoxe Române care solicită în permanență bani de la Bugetul României pentru construirea de biserici, catedrale sau pentru renovarea altora.
Deși BOR se comportă ca un stat în stat – nu plătește taxe pe activitățile economice pe care le desfășoară, nu este controlată de ANAF și acum mai are nesimțirea să solicite milioane de euro de la Bugetul de Stat la fiecare rectificare bugetară. În prezent toți angajații Bisericii sunt plătiți din bani publici. Pai cum să nu se manifeste oamenii când văd ca sunt jefuiți de către Biserică (BOR în special), asta după ce sunt furați și de către politicieni.

 (poze adunate de pe net, dar care exprimă atitudinea populației)

După incidentul de la Colectiv, s-au găsit niște popi, alături de Daniel susținuți de niște creștinopați  care au afirmat că cei care au murit în club au fost niște sataniști care făceau incantații magice și Dumnezeu i-a pedepsit. La astfel de afirmații este normal ca oamenii să riposteze și să se declare indignați.
Pe lângă declarațiile belicoase la adresa celor prezenți în Clubul Colectiv, Biserica a declarat că nu are bani cu care să-i ajute pe răniți sau pe familiile acestora, ci tot ceea ce pot face se rezumă la câteva rugăciuni și alea făcute în taină – să nu-i audă creștinopații care-i susțin, probabil.
Revenind la protestatarii care au ieșit în toată țara, un număr estimat de peste 70.000, ei s-au manifestat foarte calm și civilizat, nu au căutat să se lupte cu forțele de ordine, care spre deosebire de ultimele manifestații de amploare, de acum un  an, au fost mult mai relaxați și au părut să solidarizeze cu strada, deși se aflau de partea cealaltă a baricadei. Oricum am privi lucrurile putem spune că România începe să se trezească și să își ceară în stradă drepturile și să lupte pentru ele – este primul pas către o democrație veritabilă. Asta nu înseamnă că țara trebuie condusă din stradă, ci că strada poate reprezenta hârtia de turnesol a voinței populației.
Deși neașteptat pentru mine, se pare că și la Craiova au fost oameni care au solidarizat cu semenii din restul țării – și nu au fost puțini, cca. 5000, după estimările mele, deși la Tv și în presă s-au vehiculat doar 2000 – calculul meu a fost simplu – coloana de oameni s-a întins de la Prefectură până la semafoarele de pe AI. Cuza din dreptul Universității aproximativ 500m, iar lățimea străzii acolo este de 12 m (cu tot cu borduri), dacă pe fiecare mp ar fi stat doar un om, calculele ar arăta că au fost prezenți (în momentul de apogeu) peste 5000 de oameni.

Ce pot spune în astfel de situații? Decât că am fost surprins de valul de solidaritate, surprins în mod plăcut și că mă bucur că și Craiova se alătură restului țării, marilor orașe din România, că empatizează cu victimele de la Colectiv și că protestează împotriva abuzurilor corupților din oraș și din țară.



 (poza este din București, dar exprimă gândurile multora de vârsta lui)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu