marți, 4 octombrie 2022

I.R.A.D “Implică-te responsabil, acționează şi decide!” - Educația civică

 
I.R.A.D

Implică-te responsabil, acționează şi decide!”


Educația civică prin ateliere nonformale pentru tineri

Educația civică este un proces de învățare care are ca scop dezvoltarea capacității de a înțelege și de a participa la viața democratică. Ea se concentrează pe dezvoltarea deprinderilor și cunoștințelor necesare pentru a deveni cetățeni responsabili și activi în societate.

Una dintre modalitățile eficiente de a oferi educație civică tinerilor este prin intermediul atelierelor non formale. Prin urmare, în luna septembrie, în cadrul Liceului Tehnologic „Horia Vintilă” Segarcea, Liceului Tehnologic „Ștefan Anghel” Băilești și Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Băilești au fost desfășurate o serie de ateliere nonformale de educație civică.

Acesta activitate a fost organizată ca parte a proiectului IRAD, “Implică-te responsabil, acționează şi decide!”, proiect derulat de Asociația Active Yourope în parteneriat cu Icelandic Human Rights Centre, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea gradului de implicare civică și participare la vot în rândul tinerilor, prin oferirea accesului la informații corecte și adevărate în mediul online si prin simularea si implementarea de activități civice, pentru dezvoltarea comunității locale.

Atelierele nonformale de educație civică au oferit tinerilor oportunități valoroase de a explora și învăța despre valorile și practicile civice. Acestea au reprezentat o modalitate excelentă de a-i învăța pe tineri despre valorile civice, cum ar fi democrația, drepturile omului, justiția socială și responsabilitatea civică.

Atelierele au abordat o gamă largă de subiecte legate de educația civică, cum ar fi:

* Drepturile și responsabilitățile cetățenești

* Participarea la viața publică

* Soluționarea conflictelor

* Dialogul intercultural

* Participarea la viața politică

* Educația pentru mediu

Prin jocuri de rol, tinerii au explorat diverse perspective asupra unor subiecte precum discriminarea, stereotipurile sau drepturile omului. Organizarea de dezbateri pe teme civice îi ajută pe tineri să își dezvolte abilități de argumentare și să își formeze propriile opinii informate. Prin simulări de luare a deciziilor, tinerii au învățat astfel despre funcționarea democrației implicându-se în dezbaterea problemelor sociale.

Educația civică nonformală este o modalitate importantă de a-i învăța pe tineri despre valorile civice și de a-i motiva să devină cetățeni activi și implicați în viața comunității. Prin intermediul atelierelor nonformale, tinerii pot învăța despre drepturile și obligațiile lor ca cetățeni, despre importanța democrației și a justiției sociale, și despre cum pot participa la viața comunității.

        Proiect derulat de Asociația Active Yourope în parteneriat cu Icelandic Human Rights Centre, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesațiwww.eeagrants.org.

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”


https://www.activeyourope.ro/irad/ 

Proiect derulat de:
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu