luni, 17 iunie 2024

Bloggeri și elevi, împreună pentru o informare corectă: Atelier de gândire critică


Un atelier recent organizat în Craiova a pus în lumină o activitate deosebit de importantă pentru dezvoltarea gândirii critice și a abilităților de analiză a conținutului online: identificarea faptelor și a opiniilor în articolele publicate de bloggerii locali.

La acest atelier, desfășurat în cadrul proiectului E.P.I.C. - Educație Pentru Informație Corectă (nr. EFCIVIC_EM2023_02), au participat și elevi din liceele din Craiova implicate în proiect, aducând o nouă dimensiune interactivă și educativă evenimentului. Proiectul E.P.I.C., derulat de Asociația Active Yourope, a fost finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (F.D.S.C.) în parteneriat cu Romanian American Foundation (R.A.F.), și a beneficiat de sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent (C.J.I.).


Atelierul, desfășurat într-un cadru interactiv a reunit bloggeri din diverse domenii, de la lifestyle și cultură, la tehnologie și sport. Scopul principal al evenimentului a fost acela de a oferi participanților instrumentele necesare pentru a distinge clar între fapte — informații obiective și verificabile — și opinii — perspective subiective care pot fi influențate de diverse convingeri personale.


Cu ajutorul Asociației Blogger-ilor Olteni, s-au discutat exemple concrete din articole publicate de bloggeri craioveni, unde s-au evidențiat atât provocările, cât și tehnicile de identificare a modului în care sunt prezentate informațiile. Un alt punct de interes a fost responsabilitatea socială a bloggerilor în transmiterea informațiilor corecte și a opiniilor bine fundamentate.


Implicarea elevilor din liceele craiovene a fost deosebit de valoroasă, aceștia având ocazia să înțeleagă importanța informației corecte și a diferențierii dintre fapte și opinii într-un mediu digital tot mai saturat de conținut. Participanții tineri au fost încurajați să contribuie activ la sesiunile de analiză, învățând să discearnă între informațiile


Activitatea a inclus, de asemenea, sesiuni de lucru în grupuri mici, unde participanții au putut aplica în mod practic tehnicile discutate, lucrând pe articole reale. Aceștia au fost îndrumați să analizeze structura unui text, să identifice faptele dintr-un articol și să discute cum ar putea fi interpretate opiniile pe baza acestora.


Prin intermediul acestui atelier, elevii au dobândit competențe esențiale în evaluarea surselor de informație și au înțeles rolul pe care jurnalismul independent și bloggingul responsabil îl joacă în informarea corectă a comunității.


#EfectivCivic #EducațieMedia #ActiveYourope #BloggeriOlteni




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu