marți, 22 iulie 2014

A FI SAU A NU FI

În ultimele zile văd pe toate canalele de ştiri, fie ele online sau offline, ştirea cu ovionul prabuşit în Ucraina. Ca de fiecare dată informaţiile prezentate sunt confuze, ba ca a fost lovit de o racheta, ba ca ar fi fost un accident. Cert este că este un astfel de eveniment nu are cum să nu pună o amprentă negativă asupra zborurilor în general şi asupra companiei malaezyene în special şi aşa confruntată cu o serie de probleme financiare, după evenimentul din primavara acestui an..
Până în prezent, cele mai multe informaţii ne induc ideea cum că avionul cu pricina ar fi fost lovit de o rachetă extrem de performantă, care în mod normal nu ar fi avut cum să fie în mâna rebelilor ucrainieni, care sunt principalii suspecţi. La fel, informaţiile pe care le avem, ne duc cu gândul la Federaţia Rusă, fiind singura deţinătoare de astfel de rachete, din această zonă şi care, mai mult, are şi graniţă directă cu zona controlată de către rebeli. Nu vreau să intru în polemici pe tema ideii: dacă a fost sau nu intenţionat lovit de rachetă acel avion (deşi până în prezent nu există un raport oficial care să certifice acest lucru); ci vreau doar să remarc un singur lucru – reacţia principalilor lideri occidentali a lăsat mult de dorit.
Având în vedere evenimentele din ultimul an în care a fost implicată Federaţia Rusă, cu alipirea Crimeei şi cu susţinerea făţişă a rebelilor din estul Ucrainei şi recent evenimentul aviatic, soldat cu cca. 300 de victime şi toate acestea adăugând şi suspiciunile legate de furnizarea de armament şi implicarea lor directă în acest ultim eveniment, liderii Franţei şi Germaniei au declarat că vor furniza în continuare arme ruşilor. Se pare că interesul economic este mult mai important decât protejarea populaţiei tale şi apărarea valorilor pe care le susţii atât de vocal. Doar vocal, se pare.
Iniţial am sperat că aceşti lideri vor incerca, măcar de această dată, să aibă un punct de vedere radical, în ceea ce priveşte Mama Rusie. Dar se pare că aceşti lideri, sunt lideri, doar scriptic, că faptic nu sunt capabili să ia hotărâri care să-i forţeze pe ruşi să nu mai apeleze la astfel de practici, cu care ne-am cam obişnuit din istorie, din păcate.

Cred că o declaraţie de genul ( în mod public, în spatele uşilor să acţioneze mult mai prompt): aşteptăm ca preşedintele Putin să intervină prompt în rezolvarea problemei, cu avionul civil prăbuşit în estul Ucrainei, el are mecanismele necesare şi influenţa asupra rebelilor care controlează această zonă; era mult mai indicată. Îi oferea posibilitatea liderului rus, să îşi scoată cămaşa, ar fi avut sorţi de izbândă mult mai mari, în ceea ce priveşte ancheta şi recuperarea trurilor victimelor, pentru că forţa astfel şi implicarea pozitivă a ruşilor, care nu şi-ar fi permis să nu ia astfel de măsuri. Sau in caz contrar, îl forţau pe liderul de la Kremlin să-şi demaşte propria neputinţă, cea de a-i controla pe rebeli, afectându-i grav aura de conducător capabil să readucă Rusia pe culmile cele mai înalte ale puterilor lumii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu