marți, 21 mai 2019

La pas prin Hunedoara


De multe ori auzim expresii de genul: ce țară frumoasă avem! Dar cât de mult o știm, cât de mult am vizitat-o? Acest articol este începutul unui sir dedicat orașului Hunedoara, dar și județului cu același nume. Nu se regăsește printre destinațiile turistice de top din țară, dar are un potențial destul de consistent.
Pe o rază de câțiva zeci de kilometri avem unele dintre cele mai interesante obiective turistice ale zonei: Parcul Dendrologic de la Simeria, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Cetatea Devei.
Fiecare dintre aceste obiective are un farmec aparte venit atât din vibratia locului, cât și din istoria fiecăruia.
Dacă abia ai sosit în zonă și dorești să evadezi cât mai repede din atmosfera urbanului prima popisire o poate reprezenta Parcul Dendrologic. Liniștea acestui parc te îndeamnă la meditare și la calm, iar aleile sale te poartă ușor către o lume a naturii și a frumoslui.

După ce ți-ai încărcat bateriile prin parcul Simeriei te poți îndrepta către următoarea destinație Cetatea Devei. Parțial renovată recent cetatea îți oferă posibilitatea de a privii în trecut și a primii ceva din vibrația perioadei medievale sau poți pur și simplu să admiri peisajul. Sau le poți face pe amândouă. Accesul se poate face pe două căi principale: prima este reprezentată de aleile în spirală de-a lungul și de-a latul dealului cetății, iar cea de a doua de funicularul de la poalele dealului.



După ce ai terminat cu vizita cetății de la Deva, te poți îndepta către Hunedoara, fosta reședință a județului cu același nume. Aici variantele sunt puțin mai diverse. Poți continua cu vizita principalului obiectiv  Castelul Corvinilor fie te poți aciua pe la una din cafenelele din centrul orasului. De preferat ar fi ca vizita castelului să o amâni pentru ziua următoare. În ceea ce privește cafenelele micuțului oraș, foarte liniștit, oferta este destul de generoasă. Una dintre variantele mai cochete este Jos Pălăria. O cafenea cu iz cultural. Aici au avut loc câteva lansări de carte, iar atmosfera este una extrem de relaxantă. Te poți delecta cu o carte bună pe care să o culegi de pe rafturile cafenelei sau doar pur si simplu cu o cafea la nisip.


Dacă dorești să iei masa în oraș și ești obișnuit cu meniuri cu pretenții ai varianta Boulevard by Raul. Cheful restaurantului are și el poveste interesantă, alegând să urmeze calea preparării meniurilor spectaculoase în urma unor provocări cu prietenii, participant cu succes la concursuri de profil și extrem de pasionat de arta gastronomică.

În ceea ce privește castelul se poate spune fără tăgadă că este cel mai bine conservat castel al Evului Mediu din România. Poate nu la fel de spectaculos ca alte castele medievale ale Europei, dar cu siguranță merită un loc aparte în lista obiectivelor din țară.
În curtea castelului este amenajat un muzeu al torturii, foarte bine dotat și terifiant.


Oricum am analiza concluzia este aceeași – Hunedoara este una dintre destinațiile de vizitat ale României pentru anul 2019.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu