miercuri, 20 iulie 2022

Visul omului - vreau să zbor

 Visul omului dintotdeauna este sa zboare. Cum penajul nu prea l-a ajutat în acest demers a facut tot posibilul să inventeze chestii care să îl ajute să zboare. Diverse principii... dar să zboare.

Visul Ruxandrei este să zboare cu un balon cu aer cald prin Cappadocia.

Încercând să împlinim 2 visuri am participat la un eveniment inedit care a avut loc la aerodromul din Predești, sau cum îi zicem noi SkyFun Predești: zbor cu balonul cu aer cald.

Balonul cu aer cald funcționează după un principiu simplu: joc de volum-temperatură. Un aer încalzit va disloca un volum mai mare decat cel ocupat la temperatura inițială, astfel balonul va fi mai ușor decat aerul ce îl înconjoară și gravitația îl va face să urce. Dacă balonul este destul de mare, în ascensiunea sa poate să mai care câțiva visători... adică pe noi.
Pe lângă plimbarea cu balonul, am aflat și foarte multe informații despre domeniul zborului cu balonul  din care amintesc câteva:

Este considerat un fel de vehicul, adică funcționarea lui este normată, verificată și există legislație în domeniu.

Se operează de către un instuctor autorizat

Avem la Craiova prima școală privată pentru licențierea piloților de baloane cu aer cald din România, oferind celor interesați cursuri teoretice și practice cu calificarea de clasă balon cu aer cald.

Am mai aflat că există două tipuri dezbor cu balonul: la ancoră și liber. Evenimentul nostru a fost unul de seară și am efectuat zbor la ancoră. Asta se traduce prin faptul că balonul este legat de un obiect fix, se ridică, iar coborârea o face în același loc.


Am avut placerea să fim primii care am urcat în balon, pentru primul zbor al serii (întrucât acesta putea lua maxim 4 persoane odată). Experiența este una bună, nacela (locul unde stau pasagerii) este solid construită și destul de înaltă. Ridicarea este lină, la fel și aterizarea. Experiența arzăorului care suflă flacări ca un dragon în interiorul balonului este interesantă – un sunet puternic și o căldură puternică (dar nu neplăcută). Siguranța simțită de mine a fost împărtășită și de ceilalalți.

Dimensiunea balonului este impresionantă, iar după ce te ridici, toți cei de jos par mici. O învățătură bună: sa vezi cat de mic este omul.

Vorbind de vise... am zburat. A treia formă. Prima cu avionul, a doua, fiind impiedicat a fost cadere liberă în diversele ocazii, iar a treia cu balonul cu aer cald.

Ruxi s-a hotărât că îi place, vrea zbor liber și vrea și mai mult în Cappadocia. Dacă vă surâde ideea aflați că cei de la Aventura baloanelor au organiza la Aerodromul Cilieni – Băilești în perioada 30 august-01 septembrie 2019 prima ediție a Festivalului “Aventura baloanelor” , eveniment ce s-a bucurat de un public numeros și a inclus concerte, activități pentru copii, prezentarea produselor locale. Acesta a fost primul festival al baloanelor cu aer cald  organizat la sud de Carpați. Urmeză ediții noi și dacă vreți să încercați o înălțare temporară urmăriți-i pentru a afla când este următorul eveniment.


Zboră, puiule!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu