marți, 2 februarie 2016

Europa season- Portugalia și ritmurile iberice


          Săptămâna aceasta, în continuarea ritualului prin care diferitele țări ale Europei își etalează maeștrii acordurilor clasice și contemporane, a fost rândul Portugaliei să își pună în valoare specificul pe scena Filarmonicii Oltenia. Desigur, acest lucru s-a întâmplat prin câțiva reprezentanți, un dirijor și un solist, acompaniați de orchestra noastră. În condițiile în care, de la o săptămână la alta, muzicienii filarmonicii din Craiova, au de exersat și interpretat noi și noi partituri, în funcție de dorințele invitaților, cred că acest lucru spune ceva despre nivelul lor de experiență, talentul și adaptabilitatea lor.
            Dirijorul Rui Pinheiro, care a colaborat cu toate orchestrele majore ale țării sale și solistul la clarinet Carlos Piçarra Alves, de la Orchestra Simfonică Porto Casa da Música, la rândul său deținătorul unui palmares impresionant și a numeroase premii la nivel internațional ( inclusiv Competiția Aurelian Octav Popa din Romania pe care a câștigat-o ), nu s-au menajat câtuși de puțin nici pe ei și nici orchestra noastră nu a avut tocmai o misiune facilă. Selecția lor a cuprins două compoziții portugheze , dintre care a doua, cea a lui Mário Laginha s-a axat pe jazz contemporan, iar a doua jumătate a programului a fost dedicată simfoniei a X-a in Mi minor a lui Șostakovici, compoziție solicitantă al cărei grad de dificultate a fost apreciat de publicul cunoscător.
            Următoarea pe scena Craiovei săptămâna aceasta va fi Danemarca, așa că sper că v-am stimulat apetitul pentru muzică de calitate suficient încât sa nu ratați ocazia de a asculta și altceva decât ceea ce propune curentul zilei ;)








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu