marți, 17 mai 2016

VENEZUELA REȚETA DEZASTRULUI ECONOMIC ȘI SOCIAL

Până mai ieri era o țară splendidă, cu o climă prielnică traiului boem, azi este măcinată de foamete. Este vorba despre Venezuela, una dintre țările cele mai frumoase ale lumii – până mai ieri asta se datorează în primul rând politicilor aberante la care au recurs conducătorii acestei țări din nordul Americii de Sud.
Cunoaștem cu toții ieșirile fostului lider de la Caracas – Hugo Chavez care îi înjura la propriu pe americani și pe occidentali și se declara liderul socialismului la nivel mondial. Hugo Chavez a fost unul dintre ultimii lideri socialiști ai secolului XX și începutul Secolului XXI (alături de liderul Coreei de Nord și de cel al Vietnamului).
În ceea ce îl privește pe fostul președinte latino-american, politicile lui de izolare și de represiune asupra Occidentului și a tot ce avea legătură cu economia de piață, a avut susținere pe toate planurile – al venezuelenilor și al economiei interne care era puternic alimentată cu bani, veniți din  exporturile de petrol bauxită (minereu de aluminiu). După moartea lui Hugo Chavez lucrurile păreau să meargă în continuare în aceeași direcție, noul președinte Nicolas Maduro a declarat public că va continua politicile predecesorului său. Lucrurile așa au și stat, până recent când criza internațională a petrolului a afectat grav economia țării ducând inflația la cote record (acest lucru fiind ținut secret de către autorități pentru a ascunde dezastrul intern).
        Recent în Venezuela s-a instalat haosul după ce mai multe inițiative ale opoziției au fost respinse în Parlamentul de la Caracas, inițiative ce-l priveau pe actualul președinte Maduro și eventual o demitere a acestuia, fiind principalul vinovatpentru situația jalnică a economiei. În urma numeroaselor probleme apărute la nivelul economiei, Guvernul a început raționalizarea alimentelor, ceea ce a condus la golirea magazinelor de produsele de bază.
În lipsa produselor alimentare din magazine, oamenii au ajuns să prindă orice animal pe care-l văd, pentru a-l transforma în hrană și a-și potoli foamea. Oamenii au ajuns să mănânce câini și pisici – a afirmat primarul unui sector al Caracasului.
Situația disperată în care a ajuns Venezuela se datorează atitudinii sfidătoare a liderilor politici la adresa economiei și a diversificării acesteia, mizând pe prețul uriaș al petrolului de până acum 1 an, ceea ce umfla conturile politicienilor și Bugetul de Stat. Era de așteptat ca după ieftinirea produselor petroliere ca urmare a crizei economice mondiale să aibă de suferit și economia țărilor mari exportatoare de petrol (Venezuela fiind între primii 5 producători și exportatori mondiali de profil). Acest lucru a fost ignorat de politicieni, care au continuat planurile Antioccidentale, în loc să înceapă o dezghețare controlată a relațiilor economice cel puțin.
O economie bazată pe o singură sursă de venit importantă nu are cum să reziste pe termen lung, de aceea este necesară o dezvoltare pe mai multe sectoare care să se susțină. Cu alte cuvinte putem spune că – Socialismul multilateral dezvoltat a învins și îngenuncheat Venezuela.
Situația țării din America de Sud ar trebui să le dea mult de gândit și românilor, având în vedere numărul mare de cetățeni care încă mai plâng fostul regim comunist – falimentar la rândul lui. România anilor 80  se asemăna foarte mult cu Venezuela anului 2016, raționalizarea alimentelor, o economie inadaptată și politici de izolare.

Având în vedere că urmează un an electoral (cu două rânduri de alegeri), ar trebui să fim mult mai atenți pe cine votăm, având în vedere că în pole position pentru câștigarea alegerilor sunt mulți politicieni populiști, cu mare admirație pentru lideri sud-americani. Să nu ne trezim în aceeași situație cu populismul nostru cu atitudinea antioccidentală, pentru că noi suntem patrioți și suntem cei mai tari – aceeași atitudine a avut-o și Hugo Chavez, iar efectele se cunosc. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu