joi, 30 mai 2019

Avis 3000


Vorbeam într-un articol precedent despre județul Hunedoara, în care prezentam câteva opțiuni de relaxare și câteva obiective turistice.
Puțini știu însă că în preajma Devei există și câteva ferme de păsări. Acestea fac parte dintr-un grup ce are acționariat 100% românesc. Povestea acestui complex începe în perioada vechiului regim. Însă în anii 90 aceste ferme au fost lăsate în paragină, urmând ca reabilitarea lor să înceapă abia în anul 2001, atunci când apare firma Avis 3000.

Deși drumul punerii pe picioare a vechiilor complexe avicole a fost destul de sinuos, presărat cu multe provocări, administratorii au reușit ușor ușor să le repună în circuit.
Complexul Avis 3000este format din mai multe ferme aflate în proximitatea orașului Deva în comunele Mintia, Leșnic, Șoimuș și Bălata. Toate acestea se regăsesc pe vechile amplasamente ale fostelor ferme de păsări. Dezvoltarea acestor ferme s-a făcut în timp atât cu fonduri private, cât și cu ajutorul creditelor și partial cu ajutorul fondurilor europene.
Ideea de la care s-a plecat atunci când s-a format firma Avis 3000 a fost aceea de forma un circuit integrat complet. Cu alte cuvinte s-a urmărit ca în circuit să existe toate elementele componente ale unui complex avicol: ferme de găini ouătoare, pui de carne, găini reproducătoare, abator, ferma de furaje și chiar centru de colectare și incinerare a deșeurilor rezultate. În ultima perioadă acest circuit a fost completat și cu un element esențial unui business integrat: magazine proprii – PRO HD.
Ce este interesant la aceste magazine este faptul că pe rafturile lor se regăsesc numai produse autohtone. Ideea lansării acestui lanț de magazine a fost aceea de a încuraja și micii producători locali să se dezvolte.
Revenind la modul în care s-a construit complexul Avis 3000, am puncta și faptul că administratorii au încercat să completeze un circuit care avea o serie de elemente lipsă. Conform standardelor Uniunii Europene trebuiau asigurate o serie de facilități: de la modul de creștere al păsărilor la modul în care erau tratate reziduurile rezultate în urma exploatării fermelor.
Pe tot parcursul dezvoltării s-a urmărit asigurarea unor standarde de calitate la nivel european. Puii și găinile ouătoare beneficiază de suficient spațiu, renuntându-se de mult timp la cuștile supra-aglomerate. Furajele administrate păsărilor sunt produse tot în fermele proprii din materii prime obținute în mare parte pe terenurile fermei. Modul în care se dozează alimentația puilor și găinilor respectă recomandările europene din domeniu.
Tot aici se regăsesc și aparatele de incubație. Aceste tehnologii au fost importante din Belgia de la liderul european din domeniu. Aparatele pentru incubarea ouălelor sunt dotate cu soft-uri care calculează cu precizie condițiile necesare dezvoltării embrionilor și eclozării unor pui sănătoși.
Un alt aspect interesant al acestui complex avicol este faptul că puii de carne nu sunt injectați. Nu primesc hormoni de creștere care să îi facă să se dezvolte într-un ritm alert, puii urmând un ciclu de creștere normal pentru rasele din care fac parte. Nici după sacrificare păsările nu sunt tratate prin injectare cu nimic, pe rafturile magazinelor ajungând doar carnea așa cum trebuie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu