joi, 28 ianuarie 2016

PROSTIA LA RANG DE TEORIE - Pământul este plat

Românii au o vorbă mare: mare e grădina Domnului și mulți…. trăiesc în ea! Completarea o cunoașteți cu toții.
Recent am observat că prin intermediul Facebook-ului se derulează o serie de campanii care mai de care mai dubioase și mai absurde. Una dintre aceste campanii este legată de promovarea unei teorii arhaice – Pământul este plat, iar apa este ținută de un manșon de gheață să nu cadă. Această teorie a început să fie susținută de tot felul de indivizi – vedete ale muzicii, care vin cu o serie de argumente științifice care să le susțină teoria. Pentru cei care sunt interesați de această mișcare, pot descoperi mai multe aici, iar pentru noi ceilalți o să fac câteva comentarii.
În primul rând teoria lor a fost combătută încă de la finalul Evului Mediu și începutul Epocii Moderne, când oameni pasionați de fenomenele naturii și fizicii și care aveau ceva neuroni la tărtăcuță au demonstrat că planeta pe care o populăm este în formă de sferă (mai degrabă de teruroid – fiind puțin turtită la poli și bombată la Ecuator). Cei care susțin teoriile astea neanderthaliene ar putea foarte simplu să pl(r)ivească în zare, la mare, să observe cum la orizont apare întâi catargul vaporului și mai apoi vaporul în sine; ar putea privi soarele pe cer cum are traseul sau pur și simplu ar putea să privească eclipsele de soare, lună și să le observe umbrele. Că probabil dacă ai veni cu dovezi mai recente -  filmări sau fotografii din spațiu, cu siguranță ar veni cu argumente în genul – teorii ale conspirației mondiale, există unii care ne doresc proști etc.
Dacă am putea lua în considerare argumentele pentru susținerea teoriilor conspirației am putea crede totuși ceva, dar de acolo până la crearea și susținerea unor teorii ale Evului Mediu Timpuriu este deja prea mult. În primul rând nu sunt convins că adepții platfusului planetar au auzit măcar de gravitație, că le-ar fi fost mult mai ușor să explice faptul că apa nu cade de pe planetă și nu ar mai fi avut nevoie de manșoane de cauciuc (sau gheață în cazul lor).
De ce ar dori cineva să promoveze astfel de teorii aberante? Simplu, există mulți descreierați pe planetă și care caută să-ți ofere un scop al existenței și dau crezare tuturor bazaconiilor găsite pe te miri unde. Evident de astfel de situații ajung să profite diverși indivizi care exploatează această  resursă – proștii, pentru că, nu-i așa, ca să poți obține putere și bani trebuie să găsești o serie de indivizi care să  creadă în tine și în aberațiile tale (uneori), iar în jurul lor să încerce să-și creeze un imperiu financiar.

Dacă aveți alte păreri le aștept în rubrica de comentarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu