duminică, 21 iulie 2024

Pairing Domeniile Averesti si Delaco

 Cum arată o seară de vară pe care e musai să o notezi în calendar? Ei bine, aduce laolaltă oameni faini, o selecție de vinuri proaspete de la Domeniile Averești, brânzeturi atent alese de la Delaco, mâncare bună și multă multă apa de la Dolce Vita, căci hidratarea e un must. Gazda serii a fost 12Doispe un local fain care ne-a gazduit cateva dintre evenimentele de pana acum.

Cu o tradiție viticolă de aproximativ 150 de ani, fiind renumită pentru calitatea și diversitatea vinurilor sale, crama Domeniile Averești a adus pe plaiuri oltenești 5 soiuri de vinuri albe, perfecte pentru a atenua codul portocaliu de caniculă.

Particularitățile fiecărui vin au fost prezentate de Romică Dumitru, reprezentantul cramei, care a transformat degustarea într-o poveste inedită, îmbinând entuziasmul personal, detaliile istorice și teoretice despre tehnologiile tradiționale și moderne utilizate și totodată educarea participanților pentru înțelegerea esenței complexității vinurilor.

Pentru ca experiența să fie completă și simțurile să fie activate la maxim, Daniel Botea, absolvent de master Expertizare Viti-Vinicolă și degustător autorizat de brânzeturi, a fost responsabil de asocierea culinară între brânzeturi și vinuri.


Asocierile serii au fost:

  1. Diamond Busuioaca Blanc de rose + Aperifrais Ile de France

O combinație interesantă între notele suave de busuioc, mere verzi, citrice și brânza cu textură fină, cremoasă care a diminuat aciditatea vinului, a potențat și a lungit aromele.

  1. Nativus Zghihara + Camembert Delaco

Zghihara, acest controversat sortiment ce a fost adus pentru prima oară la degustare, un vin care te face să te îndrăgostești instant sau să urăști pe loc gustul unicat. De departe preferatul serii, un vin cu note de fructe albe, condimentat... neutru ar spune cei mai puțin impresionați. Având o culoare alb-verzui, aspect elegant, dulce, parfum intens floral, mă duce cu gândul la un apus de vară cu atmosferă caldă, colorată, dar…asta e impresia inițială, în total contrast cu gustul proaspăt, crud având slabe note de pară și aciditate ridicată, de data asta conturându-mi în fața ochilor răsăritul, ceea ce îl face să fie cel mai interesant tocmai prin prisma faptului că e un vin care te minte, parfumul te duce într-o poveste, gustul în cu totul alta.

Prin asocierea cu brânza cremoasă, vag dulce, cu mucegai alb aromele se echilibrează, se îmbină într-un mod neașteptat și devin persistente, rămân mult timp pe papilele gustative fiind greu să faci distincția între notele diverse.

  1. Nativus Cuvee de Averesti demisec + Emmentaler Delaco

Cea de-a treia combinație este deosebită prin faptul că asocierea între vinul Cuvee demisec și cascavalul Emmentaler duce la potențarea exagerată a aromelor. Astfel este accentuată aciditatea vinului și totodată gustul brânzei maturate.

  1. Nativus Aligote + Cascaval Sofia

Acest soi franțuzesc prezintă un buchet de petale de trandafir, cireașă galbenă, având o aciditate mai mare, făcându-l astfel să fie un vin masculin. Însă, prin asocierea cu un cașcaval mai sărat, obținut prin metoda Pasta Filata, devine ușor de acceptat pentru toate gusturile.

  1. Nativus Chardonnay + Havarti Castelo

Vin baricat, combinat cu brânza daneză Havarti, care se deosebește de cele anterioare prin plusul de arome terțiare, împrumutate de la butoi, având o aromă de fructe crude. În combinație cu brânza aromată și cremoasă aromele se domolesc și se lungesc, persistând mult timp după…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu