luni, 19 ianuarie 2015

Românii vor putea scăpa de vizele pentru USA

Victoria Nuland şi ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, au purtat discuţii despre eventualitatea înlăturării regimului de vize pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în USA în scop turistic sau afaceri.
Se pare totuşi că intrarea ţării noastre în Programul Visa Waiver depinde în mare măsură de Congresul USA, care trebuie să decidă dacă rămâne valabil pragul de 10% al cererilor respinse. În prezent, principala impunere a americanilor pentru ţările care doresc să elimine regimul de vize pentru proprii cetăţeni este ca gradul de respingere a solicitărilor de obţinere a vizelor să fie sub 10%. În anul fiscal 2013-2014 România a avut o rată a respingerilor de 9.8%, ceea ce i-ar permite să intre în acest program, numai că în prezent în Congres se discută ca acest plafon să ajungă la 3%, ceea ce ne-ar face munca mai grea.
Oricum ar fi trebuie remarcat faptul că România a făcut progrese importante în ceea ce priveşte relaţia cu USA, reuşind să devină unul dintre cei mai stabili parteneri strategici din această regiune şi chiar la nivel mondial. Pot părea cuvinte pompoase aruncate aiurea, dar realitatea ne arată altceva, faptul că ţara noastră a fost prezentă alături de armata USA în conflictele din Afganistan, Irak şi faptul că a susţinut ferm toate propunerile americanilor în ceea ce priveşte politicile strategice mondiale.
Nu este puţin lucru să rămâi ferm pe poziţii în actualul context  global, iar acest lucru a fost reuşit de către România.
Trebuie să spunem că în ceea ce priveşte înlăturarea vizelor, beneficiem de un lobby extrem de puternic, cei 17 membrii ai Consiliului de Afaceri Româno-American, din care fac parte şi companii ca Chevron, ExxonMobil sau Cargill, companii care fac parte din planurile strategice economice ale americanilor.

În cazul în care România va reuşi să acceadă în Programul Visa Waiver va avea o companie selectă, din rândul celor mai dezvoltate state din lume: Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Monaco, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu