joi, 22 octombrie 2015

ONG-urile IAU INIȚIATIVĂ

Se pare că societatea civilă mai dă din când în când semne de viață, luând uneori decizia de a se organiza și de a lua decizii de acțiune la unison creând astfel grupuri de acțiune ce luptă pentru implementarea unor politici publice ce vin în sprijinul comunității. Este vorba despre un grup de câte ONG-uri care au decis să facă demersurile necesare către Primăria Craiova pentru a putea include deținuții penitenciarelor din localitate în programe ce facilitează integrarea lor socială post-penitență. Consider că este o inițiativă demnă de laudă și trebuie sprijinită de către întreaga societate craioveană.

                                                                                             


nr. MMV01567/20.10.2015

Către: Primăria Municipiului Craiova
                                                                                                                                   20.10.2015
În atenţia: Primar Lia Olguţa Vasilescu
În atenția: Viceprimar Dan Dașoveanu




Stimață doamnă,


Grupul format din 5 asociații non-guvernamentale care își desfășoară activitatea în Municipiul Craiova și în București vă solicită informații privind participarea persoanelor private de libertate la activități de voluntariat în spațiul public organizate de Primăria Municipiului Craiova și de serviciile publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Craiova conform Legii nr. 78/2014 privind reglementarea activităților de voluntariat în Romania.

Dorim sa aflăm dacă programele si strategiile primăriei pe anii următori includ activități care presupun parteneriate/colaborări cu Administratiile Penitenciarului Craiova și cu Penitenciarul pentru Minori si Tineri. 

Având în vedere domeniile de activitate ale Primăriei Craiova, dorim sa va informam cu acest prilej despe faptul că persoanele condamnate pot presta muncă pe bază de voluntariat conform ordinului nr. 420/2011 emis de Ministerul Justiției. Implicându-i constant în activitățile de întreținere ale Municipiului Craiova, aceștia ar putea fi o resursă în plus pentru rezolvarea unor probleme ale comunității.

Avantajele voluntariatului persoanelor private de libertate in spațiul public:
-        atenuarea prejudecăților și etichetelor puse de societate (îmbunătăţește imaginea acestora), facilitând dialogul şi cooperarea între membrii comunităţii şi persoanele private de libertate
-        o mai buna integrare pe piața muncii după eliberare
-        are efecte pozitive la nivel personal şi psihic, prin creşterea încrederii în forţe proprii, a stimei de sine, a sentimentului de stabilitate, responsabilizare şi independenţă.

Grupul format din 6 asociații non-guvernamentale (Asociația MaiMultVerde, Asociația Allons Y, Acces Oltenia, Asociația Evolve, Asociatia Gaia, Asociația Tineretul ONU, Asociația bloggerilor din Craiova) a fost creat în cadrul proiectului Eco-voluntariat în penitenciare finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România și își propune să aducă pe agenda publică și, ulterior, politică, subiectul voluntariatului persoanelor private de libertate în spațiul public.


Ne puteți contacta la: Andreea Hoefer/ Asociatia MaiMultVerde, (M) +40 749 882 902, e-mail: andreea@maimultverde.ro


Cu stimă,

Grupul pentru voluntariat în spațiul public

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu