marți, 5 august 2014

Oare de ce?!

Observ cu stupoare de câţiva ani, cum diverşi indivizi, basarabeni, susţin cu tărie şi cu orice ocazie că ei sunt moldoveni nu români. Aceasta nu este o chestiune gravă. Faptul că un individ se consideră sau nu că aparţine unei categorii sociale sau alta, unei etnii sau a alteia. Este dreptul fiecăruia. Dar problema apare atunci când aceştia solicită, ŞI MAI ŞI PRIMESC cetăţenia română.
De curând au început să apară în presă o serie de exemple de astfel de indivizi, nu numai din rândul celor de peste Prut. Câteva exemple le puteţi găsi aici. Acestea fiind doar câteva, dintre cele răsunătoare, prin prisma notorietăţii. Dar în realitate lucrurile sunt mult mai grave, cel puţin din punctul meu de vedere. Fiind preşedintele unui ONG, am intrat în contact cu diverse persoane, dintre cele mai pestriţe. Dintre acestea şi o serie de cetăţeni ai Republicii Moldova, majoritatea studenţi sau foşti studenţi în Romănia. Purtând nişte discuţii amicale cu ei am observat un acut sentiment de individualism identitar (încer să fiu puţin îngăduitor în analiză).
Adică ei primesc din partea guvernului acestei ţări anumite facilităţi, cum ar fi posibilitatea de a face studii universitare gratuite, primind chiar burse la nivele net superioare celor din Basarabia. Şi toate astea pentru că avem un trecut comun, ei sunt fraţii noştrii mai săraci şi trebuie să avem grijă de ei şi să-i ajutăm. Aici ar fi multe de discutat, dar nu intrăm în detalii.
Ceea ce mă deranjază la ei este că desi profită de acest ajutor, pe care-l primesc în urma unei solicitări, nu ştiu să zică Mulţumesc! Ba mai mult. La majoritatea vezi postări, scrise pe facebook, cu litere chirilice şi în limba rusă. Poate nu ar fi nici asta aşa de grav, dacă majoritatea postărilor lor pe diverse grupuri, în care analizează anumite evenimete internaţionale, nu ar fi denigratoare la adresa României şi a Uniunii Europene şi proslăvesc Mama Rusie. Poate nici ăsta nu e un păcat, poate îşi expun şi ei un punct de vedere. Dar atunci îi întreb: de ce nu apelaţi la Rusia pentru studii şi burse şi cetăţenie? De ce nu vă duceţi în fostele soviete la muncă, dacă toate gândurile voastre sunt într-acolo?
Cum poţi înjura un stat, susţine un altul, cu care primul nu este tocmai în cele mai bune relaţii, dar cu toate astea CERI ŞI CHIAR PRIMEŞTI ajutorul celui pe care l-ai înjurat. Adică eşti cetăţeanul unui stat (pentru că majoritatea dintre ei au obţinut cetăţenia română), pe care-l înjuri, cu a cărui politică şi valori nu eşti de acord şi în care nu te-ai născut (că dacă era aşa, ziceai asta e, nu era vina ta, nu aveai încotro).
De ce ai vrea să fi cetăţeanul unei ţări pe care o consideri Jalnică, doar pentru că te ajută? Poate că este jalnică, poate că este aşa tocmai pentru că-i ajută pe ei. Când ajuţi pe cineva care te înjură şi îţi ridică în slăvi pe ce-l cu care nu ai dintre cele mai bune relaţii, nu te poţi numi o ţară civilizată. Civilizaţia ţine şi de modul în care reacţionezi asupra celor care nu-ţi vor binele. Cred cu tărie că România ar trebui să-i susţină mai mult pe cei care se consideră cu adevărat români şi care-i susţin valorile (cele pe care încă le mai avem), şi o RESPECTĂ cu adevărat. În acelaşi timp susţin că ar trebui făcută o analiză mult mai riguroasă a celor care primesc cetăţenia română şi/sau acelora care urmează să o primească.

În cazul celor care nu au tocmai reacţii dintre cele mai  laudative la adresa României şi au primit această cetăţenie, ea ar trebui retrasă, iar cei care au beneficiat de burse de studiu sau alte facilităţi să le plătească atunci când se constată că persoanele în cauză se află pe lista neagră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu