luni, 8 mai 2017

Degustare de vin - new episode

Și pentru că a venit primăvara și pe la noi, nu doar din punct de vedere calendaristic, ci și practic, am zis că este vremea pentru noi degustări. Și de această dată este vorba despre vinuri produse în cramele din Oltenia, la care a fost adăugată și o degustare în paralel de brânzeturi de la Delaco, asociate cu măiestrie de către organizatori, deveniți deja experți după un exercițiu de mai bine de doi ani în cadrul Brânzeturi cum se cuVin.
De data aceasta am avut de-a face cu vinurile propuse de către cei de la crama Mennini și mai exact cu patru vinuri în combinație cu deja celebrele brânzeturi de la Delaco.
Asocierile culinare au fost:
· Frizzante Rosé – Camembert, mar + crackers
· Tudor Sauvignon Blanc + Tămâioasa Românească – Emmentaler Delaco, struguri albi
· Tudor Rosé din Pinot Noir – Brie au bleu, struguri roz + crackers
· Tudor Cabernet Sauvignon + Negru de Drăgășani – Grana Padano Delaco, oțet balsamic

Și ca de fiecare dată, a trebuit să degustăm fiecare combinație în parte, să o analizăm și să o jurizăm, evident după bunul gust.
Deși m-am declarat în multe rânduri fanul vinurilor corpolente, dure și bogate în tanin, dedata aceasta pot spune că încep să fiu atras și de către vinurile rosé. Combinația preferată a fost cea dintre Frizzante Rosé  și Camembert mar + crackers. A fost pentru prima dată după foarte mulți ani când am degustat un Frizzante autentic. Și pot spune că a meritat așteptarea. Nefiind nici pe departe fanul șampaniilor și a vinurilor spumante, considerându-le mai degrabă o fiță – licorile de calitate având prețuri la care nu te poți uita fără să lăcrimezi, iar celelalte fiind de calitate îndoielnică; de data aceasta pot spune că am găsit combinația ideală – un vin aflat la media dintre un rosé de calitate și un vin spumant, nu la fel de acidulat, dar delicat cu arome fine, naturale care se combinau perfect cu consistența Camembertului, aciditatea mărului crănțănitul crackers-ului.
Un element esențial în organizarea evenimentului l-a constat și locația. A fost prima  dată când am organizat o degustare de vin  într-un parc, în Parcul Nicolae Romanescu, pe terasa restaurantului Planter’s. Personal prefer ca astfel de evenimente să se desfășoare în locații din proximitatea naturii, să fie multă vegetație în jur, umbră și răcoare de la copaci, și mai puțin sunt atras de evenimentele de acest fel organizate într-un decor mai sobru, care impune  o anumită ținută.
Ca o notă generală, pot spune că vă recomand să încercați oricare dintre combinațiile de mai sus, pentru o experiență culinară specială și pentru a vă putea oferi alternative pentru organizarea unor evenimente speciale sau pentru zile petrecute în doi.
Varianta aleasă de mine este o combinație reușită a elementelor caracteristice multor regiuni europene: efervescența Italiei, regăsită în Frizzante Rosé, combinat cu o brânză franțuzească cremoasă originară din Normandia, la care am adăugat un măr românesc – acid-acrișor + crackers a cărui origine nu se cunoaște cu exactitate.
Așa cum spun de multe ori: nu mă  credeți pe cuvânt și încercați și voi, oricare dintre combinațiile de mai sus, sau vă puteți face chiar și propriile voastre combinații, în funcție de gusturile și preferințele fiecăruia!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu