sâmbătă, 27 septembrie 2014

Webstock 2014

Şi ca orice blogger care se respectă, deşi sunt încă la început de drum în acest domeniu, mă dusăi şi eu la Webstock, o întâlnire a bloggerilor şi a comunităţii social-media din toată ţara, unde fiecare dintre noi are posibilitatea de a interacţiona cu ceilalţi din această breaslă, să-i cunoască şi să se facă cunoscut.
Organizarea a fost ireproşabilă, mult mai bună decât mă aşteptam iniţial (şi asta pentru că sunt destul de exigent când vine vorba despre astfel de evenimente), deşi prietenii cu care m-am dus acolo şi care fuseseră prezenţi şi în anii trecuţi Daniel, Sergiu, Mircea, Minerva, Daniela Ianolia, Marina şi nu în ultimul rând Emil Călinescu (alias Minunatul), mi-au spus că este un eveniment de nota 10. Cu alte cuvinte a rezultat un adevărat BloggMeet naţional.


În prima parte a evenimentul ne-au vorbit câţiva internauţi de succes, care şi-au prezentat câteva dintre proiectele lor din mediul online, cu mare priză la public. De asemenea au încercat să ne vândă câteva ponturi, pe care ei le-au folosit şi care i-au dus la un nivel de notorietate semnificativă în rândul breslei şi chiar în afara acesteia. Majoritatea dintre ei fiind implicaţi în foarte multe proiecte şi în afara mediului virtual.
Cel mai important lucru pe care au încercat să ni-l transmită cei care au urcat pe scenă este că: nu ar trebui să renunţăm niciodată la visul nostru, la pasiunile noastre. Eventual să încercăm să le integrăm în contextul social, să le îmbunătăţim şi să credem tot timpul în ele, chiar dacă ne va fi greu. Cunoaştem cu toţii că atunci când doreşti să iniţiezi o acţiune pe cont propriu şi încerci să-ţi iei soarta în propriile mâini şi să îţi coordonezi singur viitorul, o să apară mulţi oameni care te vor critica, care vor încerca să-ţi pună beţe în roate şi îţi vor spune că nu are rost, mai bine renunţi.
Dacă tu crezi cu adevărat în visele şi în planurile tale trebuie să continui, să faci sacrificii şi să aştepţi ca rezultatele să vină în timp, nu peste noapte. Într-adevăr nu trebuie să crezi că vei devenii milionar peste noapte şi fără să faci eforturi, uneori chiar foarte mari. Niciunul dintre cei care ne-au prezentat proiectele lor de succes şi care au devenit milionari (pentru că au fost şi astfel de întreprinzători), nu au avut succes începând de a doua zi, ci au trecut prin multe furci caudine, că să folosim puţin şi unul dintre clişee J, dar cu toate acestea au continuat să creadă şi să continue pe drumul lor. Fără să insisţi şi să mergi mai departe, în ciuda piedicilor, nu vei reuşi să-i convingi şi pe ceilalţi că planul tău este bun. Evident că trebuie să faci diferite analize pe parcurs şi să vezi unde ai greşit (pentru că vor există multe erori) şi să încerci să corectezi şi să te adaptezi din mers.
Toate eşecurile iniţiale se întâmplă cu un scop. Chiar dacă pare cinic, este cât se poate de adevărat. Aproape niciodată nu vei reuşii să convingi oameni în jurul tău din primul minut, pot trece chiar 2-3 ani până să-l găseşti pe acel nebun, care să dorească să te sprijine (şi să o facă), cu adevărat şi să mergeţi pe culmile succesului.
Cel mai important lucru, pe lângă credinţa maximă în ideile/proiectele tale, este şi capacitatea de a construi o echipă capabilă şi unită, în care de cele mai multe ori prietenia şi spiritul de sacrificiu contează mai mult decât succesul imediat şi extrem de perisabil. Subliniez încă odată: fără capacitate de sacrificiu şi nebunia de merge mai departe în ciuda obstacolelor, nu vei putea avea niciodată succes ca antreprenor, indiferent de ce domeniul este vorba.
Toţi cei prezenţi pe scenele de la Webstock, sunt întreprinzători/antreprenori care au început lucrul de la zero. Nu trebuie să înţelegem că au făcut ceva din nimic cu nimic, ci doar că au plecat de la ideile lor, multe dintre ele la prima vedere banale, au crezut în ele şi au luptat pentru ele. Cu alte cuvinte au căutat nişe de piaţă sau locuri unde piaţa nu era suficient de dezvoltată, dar cu perspective favorabile şi au încercat să ocupe şi să dezvolte aceste segmente.
Drumul succesului este anevoios, dureros şi plin de garduri de sârmă ghimpată peste care va trebui să treci, dar rezultatul muncii tale este cel mai dulce lucru posibil, care va vindeca rănile şi care-ţi va aduce multe satisfacţii – făcându-te să uiţi de toate  aceste capricii ale drumului către performanţă.

Pentru această experienţă năpraznică (acesta fiind epitetul preferat al unuia dintre vorbitori Ronativ), le mulţumesc pe această cale organizatorilor, ţinând să le menţionez că se vor procopsi cu mine şi la ediţiile viitoare ale Webstock-ului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu