joi, 19 noiembrie 2015

EXPOZIȚIE INEDITĂ ÎN CRAIOVA

De câteva ori până acum am avut ocazia de a vă prezenta lucrările unor artiști locali, mai mult sau mai puțin amatori, dar, cel mai important – foarte pasionați de ceea ce fac.
Pe majoritatea îi caracterizează modestia și sincer cred că așa ar trebui să și fie, nu ai cum să fii un artist, să poți crea ceva în acest domeniu, dacă nu ești puțin țăcănit – în ideea că de foarte multe ori ai o percepție și o viziune asupra vieții pe care doar tu le înțelegi, iar ceilalți te consideră puțin… Oricum ar fi, eu în general îi apreciez pe artiști pentru faptul că reușesc să se dedice unui domeniu din pură pasiune, nu neapărat pentru a face bani – deși, fie vorba între noi, nu poți  trăi din nimic, fără finanțe.
De cele mai multe ori artiștii mai scot din când în când la vânzare unele din operele lor, nu pentru a se umple de bani, ci pentru a vedea cât de apreciați sunt cu adevărat de către public, mergând pe considerentul: dacă într-adevăr te place sau doar îți cântă în strună să spună ceea ce cred, dacă le place pot da câțiva lei pentru un exponat, dacă nu… ori nu-și permit, ori nu sunt interesați.
Vedeam, în cele câteva ieșiri ale mele din țară, baruri în care tinerii artiști/debutanți își începeau cariera. Nu, nu mă refer la cariera legată de aburii alcoolului, ci la cea de artist. Până la urmă și ei trebuie să își expună și să prezinte publicului larg realizările lor, pentru ca aceștia să le transmită un feedback, pentru că orice artist are nevoie de recunoștință.
Pentru că în general spațiile în care un pictor, sculptor sau un artizan în mixed-media-scrapbooking își pot expune realizările sunt limitate, foarte costisitoare și de cele mai multe ori este aproape imposibil să aduci vizitatori, mai ales când ești la început de carieră artistică, mulți dintre ei apelează la patronii de baruri și/sau restaurante. În speță, este vorba despre o relație simbiotică, adică artistul are nevoie de spațiu pe care îl poate oferi un bar, patronul are nevoie de diversitate pentru a atrage clienții, trebuie să înfrumusețeze localul și să ofere ceva nou, inedit care de cele mai multe ori costă enorm.
Din această simbioză poate câștiga și clientul, care poate admira printre gurile de cafea un tablou de ceea ce se cheamă mai nou – mixed-media scrapbooking. Este un termen ciudat, nou în limbajul nostru, dar care în Occident a început de multă vreme să prindă contur și să fie din ce în ce mai apreciat. Sincer sa fiu nu vreau să divulg prea mult din ceea ce înseamnă acest mod de a crea, pe lângă cele câteva fotografii cu anumite opere de acest fel. Pentru cei care vor să afle ce înseamnă și cu ce se mănâncă mixed-media- scrapbooking, sunt invitați la unul dintre barurile noi din Craiova – 12 (Doișpe) unde este o astfel de expoziție.

La expoziție se regăsesc operele a trei artiști care combină, cu succes aș spune eu, mai multe tehnici din domeniul artelor plastice, iar, dacă vă plac anumite creații, le puteți lua acasă să vă îmbogățiți colecția personală – bineînțeles, contra unei sume modice J




2 comentarii:

  1. Multumesc mult, Andrei! Te-am link-uit in articol - http://happyscrappyro.blogspot.ro/2015/11/12-doispe-gazda-pentru-arta.html - si pe blog, ca nu te aveam in blogroll.

    RăspundețiȘtergere