miercuri, 30 ianuarie 2019

Oltenia și Polonia - degustare de vinuri și brânzeturi


Din capitolul bloggerii fac mereu lucruri trasnite este și ultimul eveniment public la care am participat în calitate de reprezentant al blogging-ului. Este vorba despre o desgustare de vin puțin mai specială.

Dacă de cele mai multe ori a fost vorba despre degustări de vinuri în tandem cu brânzeturi provenite din zonele deja consacrate, de data aceasta a fost puțin altfel. Deși vinurile au fost ca de fiecare dată românești – Sâmburești, brânzeturile au fost din Polonia, ambele însoțite de apa de la Aqua Carpatica.
A fost ideea celor de la Centrul de Cultură Poloneză de a organiza un astfel de eveniment. Dacă în ceea ce privește vinurile a fost ceva mai dificil de adus, cu brânzeturile lucrurile au stat mai bine. Conform polonezilor prezenți la eveniment, Polonia are o tradiție îndelungată în procesarea produselor lactate.
Personal nu mai încercasem să gust astfel de produse poloneze, așa că am profitat de ocazie.
Cu toate că entuziasmul a fost mare el s-a înecat rapid atunci când am încercat primul sortiment de brânză. A fost vorba despre varianta poloneză a mult mai cunoscutei branze cu mucegai din Franta. Deși este cunoscută pentru senzațiile tari pe care ți le oferă, de data aceasta a fost ceva cu totul... special. Nu vreau să par critic, dar așa ceva mai rar. Ceea ce vreau sa spun este că: așa ceva nu se poate mânca. Sau o poți face dacă ești amator de senzații tari culinare. Sau poate vrei să dai dovadă de eroism, pentru că de așa ceva ai nevoie pentru a putea savura o astfel de delicatesă. O să mă opresc aici cu descrierea primei perechi din care vinul abia că s-a simtit.
Totuși am avut și puțin noroc, iar restul perechilor au putut fi savurate în tihnă. Nu a mai fost cazul de senzații speciale.
Nu pot spune că a fost o pereche excepțională dintre cele prezentate la eveniment. Dar dacă ar fi să aleg una vavorită aș merge pe mâna merlot-ului de la Sâmburești și a brânzei aferente.
Pentru cei care vor dori să încerce experiențe culinare de acest tip aș putea oferi câteva sfaturi:
-     a)Verificați descrierile și recomandările pentru fiecare produs. În general brânzeturile europene (cu unele excepții) sunt mai sărace în grăsimi ca cele românești. Din acest motiv s-ar putea să nu vi se pară de calitate produsele sărace în grăsimi.
-        b) Atunci când alegeți vinul pentru un anumit eveniment aveți grijă ca el să se potrivească cu celelalte produse pe care le veți servi. Un vin bogat in tanini și arome s-ar putea să acopere în totalitate gusturile și aromele celorlalte produse. Iar un vin alb mai fresh nu se va potrivi foarte bine cu produsele bogate în grăsimi.
c)Pentru a corecta anumite nepotriviri puteți adăuga câteva condimente – piper, piper mozaic sau fructe, fructe uscate sau chiar nuci și alune. Aceste mici artificii pot ajuta foarte mult echilibrarea balanței dintre vinuri și produsele din perechi.
Ca să păstrăm totuși o echidistanță a descrierilor, trebuie menționat faptul că o parte importantă a invitaților prezenți la degustarea sus-menționată au punctat ca cel mai bun produs echivalentul polonez al brânzei cu mucegai.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu