miercuri, 8 octombrie 2014

Ştefan Hell - Românul care a câştigat Premiu Nobel pentru Chimie

Din campania România naşte genii, începută odată cu crearea acestui blogg, vă prezint astăzi personalităţi născute în ţara noastră care au reuşit să primească Premiul Nobel, cea mai apreciată distincţie pe care oamenii de ştiinţă şi cercetătorii o pot primi.
Astăzi 08.10.2014, cercetătorul născut în România, la Arad, pe 23 decembrie 1962, Ştefan Hell a primit Premiul Nobel pentru Chimie. Distincţia a primit-o împreună cu alţi doi cercetători americani Eric Betzig şi William Moerner.
Ştefan Hella reuşit să plece din România în anul 1978, în plin comunism şi s-a stabilit împreună cu familia sa în Germania, în oraşul Ludwigshafen unde a terminat studiile liceale. A absolvit cursurile facultăţii din Heidelberg, acolo unde a reuşit să obţină şi diploma de Doctor în Fizică.
În prezent, neamţul născut în România, ocupă funcţia de director la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Gottingen, unde coordonează şi câteva departamente de cercetare ştiinţifică. Acesta este şi membru de onoare al Academiei Române.
Până în prezent România a mai avut încă trei personalităţi laureate cu Premiul Nobel: ElieWiesel – laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 1986; George EmilPalade – laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în anul 1974; Herta Muller – laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2009. La aceştia se mai adaugă şi scriitorul român  MirceaCărtărescu acre este printre nominalizaţii prestigioasei distincţii, în domeniul literaturi, pentru anul 2014.
Niciuna dintre aceste mari personalităţi ale lumii, premiate cu această distincţie nu se afla în România în momentul în care eforturile lor în domeniile de activitate au fost recunoscute înternaţional. Am putea să ne întrebăm de ce? De ce toate marile personalităţi ale acestei ţări reuşesc să se afirme în străinătate, să fie recunoscuţi internaţional, iar în patria natală sunt nişte iluştrii anonomi? Ba mai mult, în cazul unora au fost duse campanii de denigrare publică, este cazul Hertei Muller, care în vremea comunismului ajunsese să profeseze ca lăcătuş mecanic, pentru simplul fapt că nu ridica în slăvi regimul de la acea vreme.
Dacă vă gândiţi că atunci erau alte vremuri, iar acum lucrurile s-au mai schimbat, vă înşelaţi amarnic; dacă e să luăm cazul lui Mircea Cărtărescu, în prezent încă, doar nominalizat la Premiul Nobel, au fost duse campanii media de lungă durată pentru a-l ridiculiza şi a-l  batjocorii. Motivul principal, dacă putem spune că ar putea fi justificată în mod raţional o astfel de campanie, a fost acela că scriitorul român ar fi fost adeptul politicilor actualului preşedinte. Păi dacă un scriitor îşi manifestă simpatia pentru un om politic, care întâmplător  sau nu, este ales în mod democratic preledinte, două mandate consecutiv, îl deningrezi şi îl faci albie de porci, ce fel de ţară mai este şi asta?
Astfel de ARGUMENTE ABERANTE au fost invocate de fiecare dată când apărea câte un om care era altfel decât ceilalţi şi care avea o sclipire de geniu. Aş putea argumenta astfel de afirmaţii de genu: poporul român şi-a denigrat în permanenţă personalităţile; şi cu situaţiile în care s-au aflat mai toţi marii români, oameni de ştiinţă: Mircea Eliade, Emil Cioran, care se adaugă pe lista personalităţilor mai sus amintite, deşi nu au primit Premiul Nobel, dar au fost izgoniţi de către sistem şi nevoiţi să o ia de la capăt, pe alte meleaguri. Vorba aceea: nimeni nu-i profet în ţara lui.
Imi pun încă odată veşnica întrebare: CÂND OARE O SĂ AVEM ŞI NOI CA NEAM, UN CULT AL VALORII REALE, CÂND NE VOM RESPECTA PERSONALITĂŢILE?

Până când răspunsul acestei întrebări nu va fi  ASTĂZI sau ACUM, România nu va putea reprezenta o forţă la nivel mondial, să fie respectată, iar cetăţenii ei de o certă valoare să rămână şi să fie apreciaţi – nu vom face altceva decât să ne minunăm la reuşitele unor sau altora şi noi o să ne întrebăm veşnic – de ce ei si nu noi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu