marți, 20 octombrie 2015

HANDBALUL UN SPECTACOL SPORTIV NU FOTBAL

Și pentru că sunt un mare fan al sportului am zis să fiu prezent la meciul echipei de handbal feminin a Craiovei, disputat pe teren propriu cu CSM București (campioana en-titre). Nu de alta, dar dacă nu am mai făcut sport de câteva săptămâni am zis măcar să-i susțin pe cei care încă mai practică.
Meciul a fost unul de la care personal nu aveam cine știe ce așteptări, înafara faptului că doream un meci spectaculos cu goluri multe și frumoase.

Exceptând minutele de început când Craiova a condus și cu 2 puncte, meciul a fost la discreția echipei din București așa cum era de așteptat, nu de alta, dar se întâlneau două echipe  aflate la antipozi în ceea ce privește resursele și forma de moment. Dacă CSM-ul este una dintre favoritele la câștigarea ligii campionilor la handbal, cu resurse financiare comparabile cu multe echipe mari ale Europei, Craiova stă la limita existenței de bun-simț, din punct de vedere financiar, pentru că nu-i așa, în orașul nostru se dorește doar fotbal – banii, suporterii și atenția întregii prese se îndreaptă către echipa de ciurucuri numită CSM U Craiova (echipă ce se vrea a face un sport ce se cheamă fotbal, dar care nu prea izbutește acest lucru).
Aici aș dori să fac o scurtă paranteză – este foarte ciudat faptul că românii încă se mai uită (uneori chiar se mai duc pe stadioane), la fotbal sau în fine, la ceea ce zic ei că ar fi așa ceva, pentru că fotbal nu se mai joacă în România de câțiva ani, cu toate că televiziunile dau peste 100 de milioane pentru a transmite această poșircă. Cu alte cuvinte, toți banii televiziunilor, autorităților locale (din foarte multe orașe), se îndreaptă către o țurcă intitulată pompos – fotbal.
Personal apreciez spectacolul fotbalistic, dar care este într-adevăr fotbal, nu un simulacru în care unii crăcănați stau pe teren dau aiurea în tramvai cu piciorul într-o bășică, iau mulți bani și au pretenții de vedete și doresc respect.
O să cred că ăsta este sportul rege când o să-i văd pe oligofrenii ăia că pun și suflet în ceea ce fac și își respectă fanii care vin la meciuri să-i susțină. Ei bine până acum nu este cazul lor, dar în schimb este de apreciat efortul fetelor de la handbal, care în ciuda faptului că iau de 10 ori mai puțini bani ca un oligofren ce simulează un sport, ele aleargă de la începutul meciului până la final, își dau coate, se luptă cu adevărat și mai oferă și spectacol. În principiu pentru asta vin oamenii a meciuri și plătesc un bilet, să vadă spectacol.
Deși echipa Craiovei a pierdut meciul la o diferență destul de mare (23-34), în fața echipei campioane, dăruirea lor s-a văzut și în plus am asistat la un meci în care au existat goluri frumoase de ambele părți, dar și parade spectaculoase ale portarilor. În concluzie pot spune că a fost un spectacol sportiv. Nu este și părerea multora care au fost prezenți la meci și care din păcate vin destul de des, dar care nu au habar de regulamente, dar comentează aiurea, înjură și se manifestă ca miște apucați de streche. Astfel de exemplare greșite genetic ar trebui interzise la orice fel de manifestații publice, fiind un pericol pentru spectatori, mai ales copii, care vin în număr mare la meciurile de sport – nu la fotbal.
O să fac o paralelă între fotbal (cel autohton) și sportul adevărat, unde protagoniștii sunt sportivi nu vedete de tabloide. După calificarea echipei de fotbaliatori a României la Campionatul European de anul viitor lumea nu s-a bucurat, nu pentru că nu mai știu oamenii să facă acest lucru, ci pentru că au început să vadă că pe teren se întâmplă altceva și nu mai sunt de acord cu acest lucru. În schimb suporterii i-au întâmpinat pe jucătorii echipei naționale de rugby care au avut o prestație bună la Campionatul Mondial desfășurat în Anglia și Țara Galilor, care deși a avut o singură victorie (împotriva Canadei), au arătat dăruire. La rugby nu există simulare, acolo nu te prefaci că ești pe teren. Asta caută spectatorii, cei care apreciază sportul și nu vin pe stadioane să urle și să înjure sau să se manifeste ca posedații de tingâtangâtoză.
Cu alte cuvinte o să susțin, pe cât posibil, orice manifestare sportivă – de amatori sau de profesioniști, atâta timp cât ea nu implică scandal, impresii false și minciuni.
Încă odată salut sportivii adevărați – fie că este vorba despre handbal, rugby, tenis, gimnastică sau oricare alt sport în care există încă performanțe, în ciuda slabei finanțări.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu