marți, 21 mai 2019

La pas prin Hunedoara


De multe ori auzim expresii de genul: ce țară frumoasă avem! Dar cât de mult o știm, cât de mult am vizitat-o? Acest articol este începutul unui sir dedicat orașului Hunedoara, dar și județului cu același nume. Nu se regăsește printre destinațiile turistice de top din țară, dar are un potențial destul de consistent.
Pe o rază de câțiva zeci de kilometri avem unele dintre cele mai interesante obiective turistice ale zonei: Parcul Dendrologic de la Simeria, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Cetatea Devei.
Fiecare dintre aceste obiective are un farmec aparte venit atât din vibratia locului, cât și din istoria fiecăruia.
Dacă abia ai sosit în zonă și dorești să evadezi cât mai repede din atmosfera urbanului prima popisire o poate reprezenta Parcul Dendrologic. Liniștea acestui parc te îndeamnă la meditare și la calm, iar aleile sale te poartă ușor către o lume a naturii și a frumoslui.

După ce ți-ai încărcat bateriile prin parcul Simeriei te poți îndrepta către următoarea destinație Cetatea Devei. Parțial renovată recent cetatea îți oferă posibilitatea de a privii în trecut și a primii ceva din vibrația perioadei medievale sau poți pur și simplu să admiri peisajul. Sau le poți face pe amândouă. Accesul se poate face pe două căi principale: prima este reprezentată de aleile în spirală de-a lungul și de-a latul dealului cetății, iar cea de a doua de funicularul de la poalele dealului.



După ce ai terminat cu vizita cetății de la Deva, te poți îndepta către Hunedoara, fosta reședință a județului cu același nume. Aici variantele sunt puțin mai diverse. Poți continua cu vizita principalului obiectiv  Castelul Corvinilor fie te poți aciua pe la una din cafenelele din centrul orasului. De preferat ar fi ca vizita castelului să o amâni pentru ziua următoare. În ceea ce privește cafenelele micuțului oraș, foarte liniștit, oferta este destul de generoasă. Una dintre variantele mai cochete este Jos Pălăria. O cafenea cu iz cultural. Aici au avut loc câteva lansări de carte, iar atmosfera este una extrem de relaxantă. Te poți delecta cu o carte bună pe care să o culegi de pe rafturile cafenelei sau doar pur si simplu cu o cafea la nisip.


Dacă dorești să iei masa în oraș și ești obișnuit cu meniuri cu pretenții ai varianta Boulevard by Raul. Cheful restaurantului are și el poveste interesantă, alegând să urmeze calea preparării meniurilor spectaculoase în urma unor provocări cu prietenii, participant cu succes la concursuri de profil și extrem de pasionat de arta gastronomică.

În ceea ce privește castelul se poate spune fără tăgadă că este cel mai bine conservat castel al Evului Mediu din România. Poate nu la fel de spectaculos ca alte castele medievale ale Europei, dar cu siguranță merită un loc aparte în lista obiectivelor din țară.
În curtea castelului este amenajat un muzeu al torturii, foarte bine dotat și terifiant.


Oricum am analiza concluzia este aceeași – Hunedoara este una dintre destinațiile de vizitat ale României pentru anul 2019.

sâmbătă, 23 martie 2019

Educated and Active Citizenship





MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE




Adresă: Str. Electroputere, nr. 21, Craiova, Dolj, România, E-mail: lipfvoltaire@gmail.com
Website: www.liceulvoltaire.ro, fax 0351413241, tel. 0351413242, 0770261755

COMUNICAT DE PRESA

În perioada 25-29 martie 2019, Liceul ”Voltaire” din Craiova va fi gazda celei de a doua reuniuni din cadrul proiectului de schimb interșcolar intitulat „Educated and Active Citizenship”, nr. 2018-1-PT01-KA229-047535_4, LTTA “READING THE NOVELS – SCENARIO”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus+, Acțiunea cheie 2.
Obiectivele proiectului vizează dezvoltarea abilităților de lectură, stimularea creativității, motivarea pentru descoperirea literaturii naționale prin metode de predare transcurriculare, schimbul de experienţă şi bune practici prin cooperare europeană.

În prima zi a manifestărilor, luni 25 martie, delegațiile din cele șase țări partenere (Romania, Italia, Portugalia, Turcia, Grecia, Spania), alcătuite din 27 de elevi și 10 profesori coordonatori, vor vizita unitatea de învățământ și vor asista la un program cultural-artistic propus de către elevii și profesorii liceului gazdă.
Tot luni vor avea loc activități de spargere a gheții, care să le permită membrilor echipajelor țărilor partenere să se cunoască mai bine și să împărtășească experiențe pozitive, pentru a putea, mai apoi, să contureze următoarele axe strategice pentru activitățile ce urmează a fi derulate în timpul vizitei în România.
După un popas la sediul Primăriei Municipiului Craiova, cea de-a doua parte a zilei va fi destinată unei ”vânători de comori” în Centrul Vechi; prin intermediul acestei activități recreative și incitante în același timp, participanții vor intra în contact cu literatura românească și cultura Craiovei.
Ziua de marți, 26 martie, va debuta cu o vizită la Muzeul de Etnografie ”Casa Băniei”, urmată de conferința ”Literatură, stereotipii și identități”, desfășurată la Muzeul Olteniei, Secția de Istorie și Arheologie în cadrul căreia fiecare echipaj va trebui să prezinte un scriitor național și o operă reprezentativă a acestuia. În urma acestei activități, vor lua cuvântul și elevii din cele șase țări, nuanțându-și prezentările cu materiale video sau dramatizări prin care să fie  abordate texte definitorii pentru literatura spațiului cultural pe care îl reprezintă.
După-amiaza celei de-a doua zi va fi sub semnul jocului și, în acest sens, membrii echipajelor vor participa la activități în aer liber, în Parcul ”Nicolae Romanescu”. Seara va fi destinată incursiunii în cultura tuturor țărilor participante, întrucât se va organiza o seară interculturală cu produse tradiționale acompaniate de muzică specifice teritoriilor reprezentate, valorificându-se astfel tradițiile fiecărei țări.
Miercuri și joi, 27 și 28 martie, va fi organizată o vizită de studiu intitulată ”Pe urmele scriitorilor români”, vizită care va îmbina descoperirea monumentelor cu valoare patrimonială cu identificarea reperelor din literatura română și prin intermediul cărora oaspeții vor intra în contact cu mitul, istoria și cultura țării noastre. Este vorba despre Castelul Bran, Castelul Peleș din Sinaia și Casa Memorială ”Cezar Petrescu” din Bușteni, puncte de reper pentru identitatea noastră națională.
Vineri, 29 martie, cu începere de la ora 9:30, delegațiile vor fi din nou prezente la Liceul ”Voltaire” din Craiova, acolo unde vor asista la secvențe didactice, din timpul orelor de curs, pentru acumularea de experiențe formative și pentru un schimb eficient de bune practici.
De asemenea, membrii echipelor de proiect vor participa la workshopul “Let’s draw our feelings”, urmat de o expoziție în care vor fi prezentate postere sau colaje care ilustrează un text din literatura fiecărei țări. După evaluarea lucrărilor expuse, va avea loc întâlnirea de proiect a partenerilor, în cadrul căreia se vor trage concluziile reuniunii transnaționale.
Prin intermediul programului ERASMUS+ „Educated and Active Citizenship”, echipajele țărilor partenere urmăresc să popularizeze la nivelul întregii comunități europene numele unor personalități cultural-artistice care reprezintă puncte de referință  în literatura fiecărei națiuni, motiv pentru care se are în vedere promovarea unor scrieri cu potențial creativ, care să permită transformarea lor în orice formă de artă, inclusiv cea vizuală sau dramatică.



luni, 11 martie 2019

7 ani de bloggosferă la Craiova


În urmă cu 7 ani au avut loc primele întâniri dintre câțiva tineri entuziași care aveau ca punct comun: deschiderea către nou și pasiunea pentru scris.
Aceste întâniri au stat la baza creării unei comunități ale bloggerilor. Deși suntem internauți convinși, toate întâlnirile noastre s-au desfășurat offline. Preferăm socializarea face to face, blogging-ul fiind o pasiune și totodata un instrument de promovare a proiectelor și evenimentelor la care luăm parte.

Cel mai important lucru de menționat este că în cei 7 ani de la crearea grupului de bloggeri s-au desfășurat câteva proiecte interesante:
-        Evenimente dedicate tinerilor – Craiova2.0nline, Stop abuzului de alcool
e      Evenimente sportive 
-    Evenimente de protejare a mediului – Copăcelul bloggosferic și altecâteva evenimente organizate de ONG-uri locale la care bloggerii au participat
-        Evenimente culturale pe care le-am promovat intens
-        Promovarea unor branduri naționale – BrânzeturiCumSeCuVin
Lista poate să continue.
Cel mai important lucru este că in urmă cu 3 ani a fost înființat și un ONG – AsBO (Asociația Bloggerilor Olteni), care să reunească interesele comune și să ne ajute să derulăm câteva proiecte proprii.
Recent a avut loc și evenimentul care să marcheze cei 7 ani de blogosferă craioveană. Evenimentul a avut loc la Restaurantul Oxygen, acolo unde blogerii și-au etalat veleitățile de dansatori și de pasionați de degustări de vinuri românești. Dacă de partea culinară s-au ocupat reprezentanții localului, de sectorul licori-îmbietoare s-au ocupat cei de la cramele Sâmburești alături de cei de la Aqua Carpatica.
Cum bloggerii sunt extrem de primitori și foarte sociabili, reușesc să-și facă prieteni de peste tot, dovadă fiind și invitații speciali – un grup de polonezi afalți în misiune în Craiova. Drept urmare prezentările de vinuri au fost tinute bilingv: româno-polonez.
Pentru noul an AsBO și-a propus să atragă noi membrii și să dezvolte câteva din proiectele mai vechi și să găsească noi parteneri alături de care să dezvolte noi inițiative.

miercuri, 30 ianuarie 2019

Oltenia și Polonia - degustare de vinuri și brânzeturi


Din capitolul bloggerii fac mereu lucruri trasnite este și ultimul eveniment public la care am participat în calitate de reprezentant al blogging-ului. Este vorba despre o desgustare de vin puțin mai specială.

Dacă de cele mai multe ori a fost vorba despre degustări de vinuri în tandem cu brânzeturi provenite din zonele deja consacrate, de data aceasta a fost puțin altfel. Deși vinurile au fost ca de fiecare dată românești – Sâmburești, brânzeturile au fost din Polonia, ambele însoțite de apa de la Aqua Carpatica.
A fost ideea celor de la Centrul de Cultură Poloneză de a organiza un astfel de eveniment. Dacă în ceea ce privește vinurile a fost ceva mai dificil de adus, cu brânzeturile lucrurile au stat mai bine. Conform polonezilor prezenți la eveniment, Polonia are o tradiție îndelungată în procesarea produselor lactate.
Personal nu mai încercasem să gust astfel de produse poloneze, așa că am profitat de ocazie.
Cu toate că entuziasmul a fost mare el s-a înecat rapid atunci când am încercat primul sortiment de brânză. A fost vorba despre varianta poloneză a mult mai cunoscutei branze cu mucegai din Franta. Deși este cunoscută pentru senzațiile tari pe care ți le oferă, de data aceasta a fost ceva cu totul... special. Nu vreau să par critic, dar așa ceva mai rar. Ceea ce vreau sa spun este că: așa ceva nu se poate mânca. Sau o poți face dacă ești amator de senzații tari culinare. Sau poate vrei să dai dovadă de eroism, pentru că de așa ceva ai nevoie pentru a putea savura o astfel de delicatesă. O să mă opresc aici cu descrierea primei perechi din care vinul abia că s-a simtit.
Totuși am avut și puțin noroc, iar restul perechilor au putut fi savurate în tihnă. Nu a mai fost cazul de senzații speciale.
Nu pot spune că a fost o pereche excepțională dintre cele prezentate la eveniment. Dar dacă ar fi să aleg una vavorită aș merge pe mâna merlot-ului de la Sâmburești și a brânzei aferente.
Pentru cei care vor dori să încerce experiențe culinare de acest tip aș putea oferi câteva sfaturi:
-     a)Verificați descrierile și recomandările pentru fiecare produs. În general brânzeturile europene (cu unele excepții) sunt mai sărace în grăsimi ca cele românești. Din acest motiv s-ar putea să nu vi se pară de calitate produsele sărace în grăsimi.
-        b) Atunci când alegeți vinul pentru un anumit eveniment aveți grijă ca el să se potrivească cu celelalte produse pe care le veți servi. Un vin bogat in tanini și arome s-ar putea să acopere în totalitate gusturile și aromele celorlalte produse. Iar un vin alb mai fresh nu se va potrivi foarte bine cu produsele bogate în grăsimi.
c)Pentru a corecta anumite nepotriviri puteți adăuga câteva condimente – piper, piper mozaic sau fructe, fructe uscate sau chiar nuci și alune. Aceste mici artificii pot ajuta foarte mult echilibrarea balanței dintre vinuri și produsele din perechi.
Ca să păstrăm totuși o echidistanță a descrierilor, trebuie menționat faptul că o parte importantă a invitaților prezenți la degustarea sus-menționată au punctat ca cel mai bun produs echivalentul polonez al brânzei cu mucegai.



miercuri, 25 iulie 2018

Social entrepreneurship for young NEETs


Asociatia Active Yourope implementează în perioada 05 mai 2018 – 06 noiembrie 2018  proiectul “Social entrepreneurship for young NEETs”, nr. 2017-3-RO01-KA105-047092 în parteneriat cu  6 organizații: Ayat Boyu Ogrenimi Destekleme Dernegi , Turcia, Community Center Ahinora-2003, Bulgaria, Free Youth z.s., Czech Republic, Association Humanost, Former Yugoslav Republic of Macedonia, Association of Intercultural Mediators Network, Italia şi  Jovens Europa, Portugalia. Proiectul este ce este implementat, cu sprijinul Comisiei Europene prin programul „Erasmus +”, Acțiunea Cheie 1, mobilitate a lucrătorilor de tineret.
Grație acestui proiect, 36 de lucrători  și lideri de tineret din 7 tari  care lucrează cu tinerii șomeri din zonele rurale și urbane defavorizate, cu persoane cu nevoi speciale s-au întâlnit la Craiova în perioada 9-16 iulie 2018 pentru pentru a cunoaște si aplica diferite metode de educație nonformală în scopul promovării incluziunii sociale, antreprenoriatului social și potențialul său de a combate șomajul, în special în rândul tinerilor NEETs.
Obiectivele proiectului:
 - îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților celor 36 de participanți pentru a răspunde la problema șomajului în rândul tinerilor NEETs în vederea creării unui mediu de cooperare, accesibil, creativ prin susținerea afacerilor sociale, prin oferirea de activități de calitate tinerilor care să le permită să-și dezvolte competențele în domeniul antreprenoriatului social
- înțelegerea rolului lucrătorilor de tineret, modul în care aceștia pot contribui la motivarea tinerilor, la dezvoltarea competențelor antreprenoriale și la creșterea capacității de inserție profesională a tinerilor
 - crearea de noi instrumente și metode care promovează achiziționarea și îmbunătățirea noilor competențe ale lucrătorilor de tineret, în activitatea lor de zi cu zi cu NEETs
- promovarea programului Erasmus+ ca resursă pentru derularea de activități de educație nonformală în domeniul educației antreprenoriale, ca instrument de inserție profesională și combatere a excluziunii sociale
- promovarea cooperării între partenerii proiectului dar şi împărtăşirea bunelor practici cu privire la antreprenoriat social si incluziunea socială

Intâlnirea internațională s-a bazat pe metode de educație non-formală: jocuri de integrare, jocuri de teambuilding, simulări, ateliere de lucru pentru redactarea unor schițe de proiect, prezentari teoretice, discuții, brainstorming, dezbateri, prezentarea programului Erasmus + si a certificatului Youthpass, crearea unor planuri de afaceri, prezentarea situatiei antreprenoriatului social în tările participante, vizită de teren la un tânăr antreprenor, seri interculturale, sesiune de evaluare si reflectie individuală și de grup. Au fost abordate concepte de îmbunătățire socială și de transformare socială, managementul responsabil, CSR, instrumente de management de afaceri, inovare, problema generarii de profit în relație cu sustenabilitatea etc.
Pe parcursul mobilității, participanții au dobândit metode si tehnici folositoare pentru inserția pe piața muncii a tinerilor NEETs, pe de-o parte dar și pentru dezvoltarea personală a acestora si pentru inițierea de afaceri sociale.
 Participanții au avut ocazia sa colaboreze și să comunice într-o maniera activă și constructivă, să descopere diversitatea culturală a fiecărei țări participante la proiect și să dezvolte idei privind implementarea de activități în domeniul antreprenoriatului social.





luni, 2 octombrie 2017

Webstock 2017

Webstock-ul este evenimentul dedicat mediului online cel mai așteptat de către pasionații de social-media din România și reușește să reunească o bună parte dintre cei mai activi internauți din țara noastră. Evenimentul este și prilejul ca cei interesați de acest stil de viață să se pună la curent cu noutățile din domeniu, să afle noile trenduri în materie de promovare online, dar și să lege și să sudeze noi relații și parteneriate de colaborare.
Și în acest an organizatorii au adus în fața publicului oameni care ne inspiră. Termenul nu este ales întâmplător, mai ales dacă este să ne uităm mai atenți la numărul mare de membrii pe care îi numără comunitățile strânse în jurul lor. Ceea ce este cel mai important este că mulți dintre acești oameni strâng în jurul lor alți oameni care au la rândul lor comunități însemnate de cititori care sunt într-o proporție mai mică sau mai mare influențați de opiniile și ideile bloggerilor sau internauților.
Vrem nu vrem, trebuie să recunoaștem că internetul a devenit principala sursă de inspirație, documentare sau lectură a tinerilor secolului XXI , practic actuala și viitoarea generație. Acest lucru îi transformă pe internauți și în special pe creatorii de conținut influenceri, oameni care la rândul lor influențează alți oameni și generează tendințe în domenii diverse – tehnologie, moda, bucătărie, timp liber etc.
Astfel de evenimente cum este Webstock –ul adună laolaltă oamenii din mediul online care se prezintă în fața colegilor de breaslă și nu numai ca orice alt cetățean, pentru că în primul rând și ei sunt oameni și mai ales le place să socializeze în offline, înlăturând astfel mitul conform căruia bloggerii, vloggerii, instagramerii  sunt niște indivizi antisociali care se ascund în fața unor calculatoare sau a unor pagini de internet și nu scot niciodată capul la lumina zilei. Exact acest lucru s-a petrecut și la Webstock 2017, când întreaga comunitate social-media s-a reunit s-au prezentat proiecte prezente și viitoare și s-au înfățișat în fața lumii așa cum sunt – oameni.
Evenimentul în sine a cuprins mai multe secțiuni și părți: Social media talk, Finding inspiration, Influencer marketing session, Blogging session, Instagram session, Best practices session, New digital ideas session, Case studies session.
La aceste sesiuni am avut onoarea de a cunoaște și auzi oameni de succes și poveștile lor. Cu toții căutăm rețeta succesului, dorim să ajungem în topul domeniilor noastre și nu de puține ori credem că putem reuși peste noapte. Întâlnindu-i pe acești oameni, unii dintre ei foarte tineri, mi s-a conformat încă odată, dacă mai era cazul, că singura rețetă a succesului este munca, munca asiduă alături de dorința de a reuși chiar și în momentele în care pare că ai dat-o în bară – este sfatul pe care ni l-a dat un om, chiar dacă foarte tânăr, de succes care la numai 23 de ani a reușit să aibă două ateliere de producție – tehnologie, în București și Râmnicul Vâlcea și să-și exporte produsele pe tot globul, având ca una dintre principalele piețe de desfacere  China. Poate pentru mulți nu pare cine știe ce realizare, dar dacă îi aflăm și povestea începem să ne gândim de două ori asupra noastră și asupra modului în care acționăm.
Cel despre care vorbesc se numește Ionuț Budișteanu are 23 de ani și și-a început activitatea în laboratorul de informatică al liceului unde studia, pentru că părinții nu-și permiteau să-i cumpere un PC. De la acest nivel a pornit omul despre care vorbesc, o persoană care ne poate inspira pe mulți și ne poate determina să muncim mai mult pentru a ne atinge obiectivele.

Pentru cei care vor dori să cunoască mai multe astfel de persoane și să se convingă singuri dacă cele spuse sunt chiar așa pot urmării înregistrarea evenimentului sau pot vedea pozele făcute la Webstock2017 și dacă aceste imagini îi conving se pot înscrie la anul la Webstock 2018 și să participe alături de comunitatea social-media la eveniment.

joi, 28 septembrie 2017

BANCURI - cu, despre și pentru bărbați

 Care sunt cele 3 tipuri de bărbați:
1- Curajosul vine acasă beat la trei dimineața. Nevasta îl așteaptă la ușa, cu matura în mână.
Curajosul o întreabă:
– Vrei să mături, sau vrei să zbori undeva?
2- Neînfricatul ajunge beat acasă la trei dimineața. Duhnește a parfum și are cămașa mâzgălită cu ruj. Îşi apuca soția de fund și îi zice:
– Acum e rândul tău.
3- Îndrăznețul vine acasă beat la trei dimineața. Soția lui stă în pat, trează. Îndrăznețul apucă un scaun și îl așază lângă pat.
– Ce faci cu asta? întreabă nevasta, înfuriată la culme.
– Vreau să stau în primul rând când începi circul.


Cum conjugă un misogin verbul "a frâna " :
- Eu frânez - Tu frânezi - El frânează - Ea ... vine şi ne lovește.


Cum se cheamă un bărbat inteligent, sensibil şi aspectuos?
– Un zvon.



Un bărbat vrea să renunțe la viața de burlac, dar nu îşi găsește aleasa inimii. Într-o zi, un prieten îl sfătuiește:
– Mă, tu ești în urmă cu tehnologia. În ziua de astăzi îți găsești nevastă imediat dacă pui un anunț pe internet. Bărbatul, cu o ultimă speranță, pune un anunț pe un site de matrimoniale: ”Bărbat săturat de viața de burlac, 30 de ani, foarte răbdător şi iubitor. Caut nevastă!”. A doua zi, observă că a primit sute de răspunsuri la anunț: ”Te rog frumos, ia-o pe a mea!!!”

Cum iți arată un bărbat ca îşi face planuri de viitor?
Vine acasă cu două cutii de bere, în loc de una.

Doua prietene se confesează una alteia:
1: Cum a fost seara ta de ieri?
2: Un dezastru total! Soțul a venit acasă, a mâncat în 4 minute mâncarea pe care o gătisem toata după amiaza a fost gata, am făcut dragoste 3 minute și apoi a adormit în doua minute. Tu?
1: Superbă! Am ajuns acasă, soțul mă aștepta deja, m-a invitat la o cină romantică la restaurant. După cină ne-am plimbat la braț o oră întreaga sub cerul înstelat. Acasă, a aprins zeci de lumânări în jurul nostru, preludiul a durat o oră după care am făcut dragoste înfocată o oră întreagî și apoi, am stat amândoi de vorba încă o altă oră. A fost o seara de neuitat!

În același timp, soții discută între ei în pauza de prânz:
1: Cum a fost seara ta de ieri?
2: Geniala: mâncarea era gata când am ajuns acasă, am mâncat, am făcut dragoste și ne-am culcat. Dar seara ta?
1: A fost un dezastru ! Am ajuns acasă devreme ca sa instalez noul dulap. Mașina de găurit a provocat un scurtcircuit, nu am reușit să repun curentul în funcțiune. Când a venit ea acasă, ca să putem manca ceva, a trebuit să o scot la un restaurant. Mâncarea a fost atât de scumpă că nu mi-au mai rămas bani de taxi ca să ne întoarcem așa ca ne-am întors pe jos. Acasă a trebuit să aprind lumânări ca să putem vedea ceva. Îmi venea sa explodez de nervi și draci așa ca mi-a trebuit o oră până m-am excitat și încă o oră ca să termin. Pe urma mi-a trebuit încă o oră ca să adorm pentru că în tot timpul ăsta nu i-a tăcut gura nici măcar o singură secundă...


Tinerii căsătoriți:
Ea:
-Draga tu nu te gândești toata ziua decât la sex; nu am putea să
discutăm puțin și despre artă, despre literatură?..
-Bine...l-ai citit pe Balzac?
-Nu.
-Care e ultima pictura a lui Luchian?
-Nu știu!
-OK, atunci hai in pat!